Waterdruppeltjes kleiner dan een menselijke haar

Beheersing van de luchtvochtigheid is een belangrijk onderdeel van de beschermde tuinbouw en een onderdeel waarover de discussie niet stopt. Waar telers de relatieve luchtvochtigheid voorheen als belangrijkste parameter zagen, wordt het dampdruktekort (VPD) nu de sectorstandaard in de discussie over luchtvochtigheid in kassen en indoor farms, ziet MicroCool. Mark Stanley, directeur van het Amerikaanse bedrijf, legt uit.

De relatieve luchtvochtigheid drukt de hoeveelheid waterdamp in de lucht uit in relatie tot het verzadigingspunt van de lucht, waarbij de hoeveelheid water die de lucht kan vasthouden varieert naar gelang de luchttemperatuur. VPD kan ook het verschil uitdrukken tussen de hoeveelheid vocht in de lucht en het verzadigingspunt van de druk, onafhankelijk van de temperatuur.

Dat is een nauwkeurigere parameter voor de verdamping van de planten. Een hoge VPD duidt erop dat de waterverdampingsdruk in de lucht significant lager is dan dat van de bladeren, wat leidt tot waterverlies en een mogelijke verwoesting van het gewas.

Volgens Mark zijn beheersingssystemen voor luchtvochtigheid sterk zijn verbeterd in de afgelopen 40 jaar, wat onder andere komt door een grotere focus op VPD. MicroCool produceert vernevelings- en mistsystemen die in kassen en indoor teeltfaciliteiten wereldwijd zijn geïmplementeerd. Alhoewel de 'toediening van microscopisch kleine waterdruppels in de basis niet veranderd is in de afgelopen 40 jaar, is de machine die dit regelt veel geavanceerder, evenals de machine die het start- en stopproces en het onderhouden van het luchtvochtigheidsniveau regelt', aldus Mark.

Adiabatische koeling
De hoge druk vernevelingssystemen beheersen de luchtvochtigheid door miljarden microscopisch kleine waterdruppels te produceren (<10 microns in grootte), die de energie uit de omringende lucht absorberen, waterdamp creëren en de luchtvochtigheid effectief verhogen. Deze snelle verdamping, die wordt mogelijk gemaakt door de grootte van de microscopisch kleine druppeltjes, wordt ook wel adiabatische koeling genoemd, omdat de waterdruppeltjes warmte absorberen tijdens de verdamping.

Volgens Mark "is de hoeveelheid mist die je aan de lucht kunt toedienen erg afhankelijk van de lucht waar je dit aan toedient." Als je bijvoorbeeld kijkt naar warme, droge regio's zijn mistsystemen volgens Mark bijzonder efficiënt, omdat de teler een aanzienlijke hoeveelheid mist aan de lucht kan toedienen voor het koelen en verhogen van de luchtvochtigheid.

Geprofiteerd van ontwikkelingen omgekeerde osmose
Naast een VPD-benadering voor koelen en verhoging van de luchtvochtigheid, legt Mark ook uit dat vernevelings- en mistsystemen hebben geprofiteerd van verbeteringen in systemen in omgekeerde osmose (RO) (die in MicroCool-systemen kunnen worden opgenomen). RO-systemen bieden telers de mogelijkheid om mineralen, bacteriën en virussen uit het overtollige water te verwijderen, wat corrosie van de apparatuur voorkomt, evenals verkalking van de sproeiers en de mogelijke afzetting van calciumcarbonaat op het gewas.

Gelukkig zijn de kosten van RO-systemen aanzienlijk gedaald sinds de introductie van de technologie, aldus Mark. Het gebruik van kleppen in de MicroCool-systemen biedt de teler ook de mogelijkheid om de druk in de waterleidingen te verlagen zonder al het RO-water te draineren, wat leidt tot waterbesparingen voor de teler.

MicroCool pakt ook de waterkwaliteit aan door met UV-verlichting watergedragen pathogenen te vernietigen. De waterdruppeltjes zijn 10% van de diameter van een menselijke haar en worden makkelijk opgenomen door planten en mensen; de waterkwaliteit is daarom heel belangrijk. 

De regelaar
Volgens Mark is het belangrijkste element van een vernevelings- en mistsysteem de regelaar. Een effectief mistsysteem vereist een regelaar van hoge kwaliteit en alhoewel deze erg duur lijken, verzekert Mark telers dat "een mistsysteem net zo goed is als de regelaar erachter."

Een goed ontworpen beheersysteem zorgt voor nauwkeurige metingen van de omstandigheden in de kas en de mogelijkheden van het mistsysteem om aan de gewasbehoeftes te voldoen. Alhoewel MicroCool zelf geen regelaar heeft ontworpen, werkt het bedrijf samen met een groot aantal leveranciers, zodat hun mistsystemen effectief worden geïntegreerd in kasactiviteiten en overeenkomen met de vaardigheden van de teler.

MicroCool's IBEX Heavy-Duty Industrial Humidifier System is het meest geschikt voor kassen en locaties met hoge plafonds, aldus Mark. "Wij hebben het systeem FOCUS ontwikkeld voor ruimtes met lage plafonds, zoals indoor teeltfaciliteiten en lage kassen. Het FOCUS-systeem bestaat uit individuele sproeiers, elk met een elektromagnetische klep, die langs de muur op strategische posities kunnen worden geplaatst om een hogere luchtvochtigheid te leveren. De mist is nog fijner dan die in kassen wordt gebruikt."

Voor meer informatie:
MicroCool
Mark Stanley
 +1-760-834-3345
mark.stanley@microcool.com
www.microcool.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven