Trainingen voor telers en investeerders wereldwijd

Inmiddels heeft hij al drie jaar zijn eigen consultancybedrijf. Daarvoor was hij 2,5 jaar teler in Nederland en een paar jaar teler in België. Ook is hij opgegroeid in de kas. Tim van Hissenhoven van Hissenhoven Consultancy is al zijn hele leven actief in de tuinbouwsector. Hij werkt samen met Cultivators en Cropex om kennis uit te wisselen en samen goede projecten uit te voeren. 

Tim van Hissenhoven

Consultancy
Tim is vooral werkzaam in de slateelt. Toen hij zelf nog teler was, werkte hij voor een Belgisch bedrijf. Later startte hij een Nederlands bedrijf dat volledig gespecialiseerd was in de teelt van sla en bladgroenten op water. "Ik zat vanaf het begin aan tafel, vanaf de eerste plannen tot aan de teelt later."

Nu begeleidt hij andere telers, vooral in Nederland, België en Duitsland, maar ook buiten Europa. 99% van hen teelt in geavanceerde kassen met teeltsystemen voor de teelt op water. In Duitsland zijn ze aan het uitbreiden, maar wordt er ook gekeken naar een meer lokale productie. "Een van mijn nieuwe klanten daar is een groententeler die uit wilde breiden met een ander gewas. Een andere teler teelt paprika's, maar wil iets extra's doen. Deze klanten worden doorgestuurd door mijn collega's bij Cropex."

Tim begeleidt ook een Japans bedrijf, waar hij vorig jaar veel tijd heeft doorgebracht. Hij begeleidt dit bedrijf nog steeds, maar omdat hij hen niet meer kan bezoeken, vindt dit voornamelijk plaats via videogesprekken en op afstand inloggen op de klimaatcomputer. 

Ontwikkelingen in de wereld van sla
In Europa zijn telers nu voorzichtiger met investeringen. "Er zijn nog steeds bouwplannen, maar voor veel telers was de coronaperiode een moment om de huidige situatie eens goed te beoordelen. Ze staan er nu wat nuchterder in."

België en Nederland zijn hele prijsgestuurde markten, waardoor het lastig is om te investeren. "Een teler met vaste verkoopprijzen heeft vaak maar kleine marges, maar kan nog steeds geld verdienen. Telen voor de vrije markt zal in de loop der tijd verdwijnen."

In de rest van de wereld zijn er vaak investeerders of groepen investeerders met weinig tot geen kennis van de tuinbouwsector, die lokale producten voor de lokale markt als enorme kans zien. "Vooral in de VS en Canada groeit deze trend ontzettend snel. In veel steden wordt nu in de directe omgeving sla geteeld, terwijl dit voorheen voornamelijk werd getransporteerd vanuit de Californische vollegrondstelers. In de VS bouwen ze meestal niet eerst kassen voor overdekte teelt in de grond, maar gaan ze meteen voor teelt op water in geavanceerde kassen. Hetzelfde gebeurt in Azië."

Vertical farming en indoor teelt is ontzettend populair op het moment, ziet Tim ook. "Ik begeleid een aantal bedrijven met deze systemen, maar ik zie het financiële voordeel ervan nog niet echt voor commercieel opererende bedrijven. Het kweken van jonge planten in die systemen werkt goed, maar om ze in een kas te plaatsen heb je nog meer teelttechnologie en -kennis nodig."

Collaboration
Samenwerking met andere consultants vindt Tim erg belangrijk. Daarom werkt hij samen met Cropex en Cultivators. "Samenwerking voegt echt waarde toe, ook voor de klant."

Cropex is een samenwerkingsverband tussen 14 consultants die kennis uitwisselen. "Maar we zijn ook een netwerk. De een heeft meer ervaring met paprika's, de ander met tomaten. We kunnen onze klanten ook doorverwijzen naar onze collega's."

Cultivators bestaat uit een paar vaste specialisten en een aantal freelancers, waarvan Tim er een is. Het is ooit opgericht als consultancybedrijf voor cannabis, maar toen er meer vraag kwam naar groenteteelt, begeleiden ze bedrijven daar nu ook in. "Ze zijn enorm gericht op groei, met extra services".

Samen met Cultivators ontwikkelt Tim trainingen voor substraatteelt, vooral voor bladgroenten en kruiden. Er zijn trainingen voor telers en investeerders. "We willen dit wereldwijd uitrollen. Binnen Europa kunnen we op bezoek gaan bij de telers, met telers daarbuiten kunnen we videogesprekken voeren, zolang er reisbeperkingen zijn. Zodra het mogelijk is, gaan we graag weer op reis!"

Voor meer informatie:  
Hissenhoven Consultancy
Tim van Hissenhoven
+31 6 12 89 23 19
tim@hissenhoven.com
info@hissenhoven.com
www.hissenhoven.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven