Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
vooral in Deurne veel grond te koop, maar daar blijft het nog bij 'interesse'

Concrete kopers voor laatste gronden TOM

Tholen - Dat de Tuinbouw Ontwikkelingsmaatschappij (TOM) zou worden opgeheven, dat was al bekend. Dat inmiddels de provincie Noord-Brabant de laatste gronden van TOM in bezit zou krijgen ook.

Goed nieuws is vooral dat er concrete kopers op het oog zijn voor de gronden, nadat de afgelopen jaren de tegenvallers, vooral bij de ontwikkeling van een glastuinbouwgebied in Deurne, elkaar in rap tempo opvolgden. 

Waar precies?
In beginsel is in Nieuw-Prinsenland alles verkocht. Dat deelde afzwaaiend TOM-voorzitter Piet Janmaat afgelopen december al en daarin is recent niets gewijzigd. Er zijn nog twee koopoptie-overeenkomsten. Vooralsnog gaat de Provincie er vanuit dat die overeenkomsten nagekomen worden, zo laat een woordvoerder van de Provincie weten, waarmee eind 2021 alle gronden daadwerkelijk verkocht zijn.

In Deurne ligt dat anders. Daar wilde het tot nog toe niet echt vlotten met de ontwikkeling van het glastuinbouwconcentratiegebied. Veel grond is daar nog te koop, laat de Provincie nu weten. Voor een deel van de gronden is wel een geïnteresseerde partij, maar afspraken zijn er nog niet vastgelegd. 

Eind vorig jaar werd wel gedeeld dat men in afwachting was van uitkomsten uit onderzoek naar aardwarmtepotentie in het gebied. Een belangrijke voorwaarde om een glastuinbouwbedrijf te kunnen vestigen gelet op de steeds strengere verduurzamingseisen die gesteld worden aan glastuinbouwvestiging. 

Voorwaarde voor opheffing
De Provincie Noord-Brabant publiceerde gisteren een Statenbesluit waarin nogmaals de opheffing van TOM werd bevestigd. "Omdat de doelstellingen van de TOM zijn behaald, hebben de twee aandeelhouders, NCB-Ontwikkeling en de provincie, daartoe besloten.

De TOM heeft zich sinds 2002 ingezet voor het saneren van verspreid in de provincie liggende glastuinbouw en het concentreren van glastuinbouw op speciale locaties in Deurne en Nieuw Prinsenland in Dinteloord. Vanaf 2014 heeft de TOM zich vooral op deze laatste locatie geconcentreerd."

De laatste gronden in bezit van de TOM komen nu in handen van de Gedeputeerde Staten. Een voorwaarde om de TOM daadwerkelijk op te kunnen heffen. 

Interesse in grond in Deurne? Gerard Beentjes van de Provincie Noord-Brabant is bereikbaar op (06) 55 68 66 77 of per email op glastuinbouw@brabant.nl zo is op de pagina over het glastuinbouwproject op de provinciesite te zien.