Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Twee nieuwe Nederlandse ToBRFV vondsten, geen nieuwe 'zware verdenkingen'

Het aantal vondsten van het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) is opgelopen tot 21, zo blijkt uit de nieuwste update van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De nieuwste vondst is gedaan op Goeree Overflakkee.

Het aantal zware verdenkingen staat nog op 1. Dat is 2 minder dan bij de laatste update van 19 maart toen het om 19 vondsten en 3 'zware verdenkingen' ging. 

Een overzicht van alle vondsten:

  • 9 in de gemeente Westland
  • 5 in gemeente Hollands Kroon
  • 2 in gemeente Brielle
  • 1 in gemeente Reimerswaal
  • 1 in gemeente Haarlemmermeer
  • 1 in gemeente Midden-Delfland
  • 1 in gemeente Horst aan de Maas
  • 1 in gemeente Goeree Overflakkee

Meldingsplicht
De NVWA blijft bij elke update benadrukken dat het virus onschadelijk is voor de mens en roept telers verder op vermoedens over besmetting te melden.

Dat laatste zijn zij overigens ook verplicht, gezien de meldingsplicht die er sinds 1 november door de Europese Commissie is ingesteld voor het quarantaineorganisme.

Besmette zaadpartijen
ToBRFV kan tomaat, paprika en Spaanse peper aantasten. Voor paprika en Spaanse peper is het echter nog onduidelijk wat de symptomen zijn onder Nederlandse omstandigheden schrijft de NVWA. In Italië werd het virus al wel op paprika gevonden.

Inmiddels werd het virus ook op meerdere partijen (import)zaad van tomaat, paprika en Spaanse peper aangetroffen uit China, Israël, Jordanië, Egypte en eerder al Peru.