Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
o.a. productie onder de loep

Nieuwe rassenproef met resistente tomatenrassen opgeplant

Het is niet normaal dat het Proefstation in april nog een rassenproef in een tomatenteelt aanplant, maar dit jaar is daarop een uitzondering. De veredeling van nieuwe rassen met resistentie tegen ToBRFV gaat snel. Om deze nieuwe rassen zo snel mogelijk naar de praktijk te brengen, werd door het Technisch Comité tomaat beslist dat er nog een tweede rassenproef in de onbelichte teelt kon worden opgeplant als er zich nieuwe, interessante tomatenrassen met resistentie zouden aandienen. Zo kan er nog voldoende informatie worden verzameld over deze rassen om ze mee te nemen in de evaluatie voor de Flandria-segmentatie. En dat is nu ook gebeurd.

Nieuwe rassenproef met resistente tomatenrassen opgeplant
Met de financiering van LAVA werden half april twee nieuwe rassen losse tomaat en drie nieuwe rassen trostomaat opgeplant, zowel op het Proefstation voor de Groenteteelt als op Proefcentrum Hoogstraten. Hiervoor moest op het Proefstation een deel van een tomatenafdeling worden geruimd. De rassen liggen in een apart kraanvak, zodat de watergift gestuurd kan worden op de jonge plantjes.

Bij de losse tomaten wordt Tobinaro vergeleken met twee nieuwe rassen van Axia Vegetable Seeds. HTR 2432019 is een Prince-type en HTR 2432020 is een vleestomaat die verwant is aan Maxibel, een ras dat in 2018 in proef lag op de praktijkcentra.

Bij de trostomaten is Bronski het referentieras en worden 22K951744 (Rijk Zwaan), HTR 2432015 (Axia Vegetable Seeds) dat verwant is aan Speedax en TIAC 24-0332 (Syngenta) getest.

Axia Vegetable Seeds en Rijk Zwaan claimen voor hun rassen een HR resistentie tegen ToBRFV. Ook Syngenta geeft aan dat hun ras resistentie heeft tegen ToBRFV. Deze rassen worden voor alle duidelijkheid niet getest in combinatie met een ToBRFV-infectie, de resistentieclaims zijn deze die worden aangegeven door de betreffende zaadhuizen.

In de proef wordt de productie, plant- en vruchteigenschappen van deze rassen tot het einde van de teelt in november gevolgd. De resultaten zullen worden afgetoetst aan de KO-criteria voor de Flandria-segmentatie.

Voor meer informatie:
Proefstation voor de Groenteteelt
Duffelsesteenweg 101
2860 Sint-Katelijne-Waver
Tel: +32 (0)15 / 30 00 60
www.proefstation.be

Publicatiedatum: