Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
eerste vondst in paprika in Italië

ToBRFV-vondst op Egyptische importtomaten in Nederland

Tholen - Het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) is in Nederland aangetroffen op importtomaten uit Egypte. Dat blijkt uit de nieuwste update van de internationale plantgezondheidsorganisatie EPPO. In diezelfde update ook bericht over een Italiaanse vondst op importtomatenzaad uit Israël. Verder wordt melding gemaakt van een eerste besmetting in paprika in Italië door de British Society for Plant Pathology (BSPP).

Berichten over vondsten van ToBRFV op importzaden kwamen de afgelopen tijd al naar buiten, maar de vondst op importtomaten is nieuw. Volgens de NVWA werd de vondst gedaan in november 2019 en maakt de vondst onderdeel uit van een serie vondsten, zo liet de Nederlandse voedselveiligheidswaakhond aan Groenten&Fruit weten. 

Aan het aantal vondsten van ToBRFV bij telers in Nederland is niets gewijzigd. Dat aantal blijft voorlopig op 19 vondsten steken en 3 zware verdenkingen. 

Het besmette importzaad dat in Nederland de afgelopen tijd werd aangetroffen komt, voor zover bekend, uit minimaal drie verschillende bronnen en is vernietigd na het aantreffen bij de Nederlandse douane. 

Italië
In Italië werd ook besmet zaad aangetroffen, eveneens op tomaat zo deelt EPPO. De bron was hier Israël.

Bovendien is voor het eerst, in ieder geval volgens een publicatie van de BSPP, ToBRFV aangetroffen in een paprikagewas. In januari dit jaar vertoonde 85% van een rode paprikagewas virussymptomen. In dezelfde kas was een jaar voordien geruimd na een ToBRFV-infectie in tomaat.

Op een dertigtal planten werden PCR-tests uitgevoerd op het komkommermozaïekvirus (CMV), het tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV) en ToBRFV. Op CMV en TSWV bleek de test negatief, maar de PCR-test gaf wel aanleiding voor verder testen op ToBRFV. Uiteindelijk werd een overeenkomst van 99,6 procent aangetoond met een eerdere geïsoleerde virusvondst op Sicilië. 

Op dit moment worden, voor zover de door BSPP geciteerde bronnen bekend, maatregelen genomen om de uitbraak in Italië in te dammen en beheersen.