Kokosproductie onder druk door corona-uitbraak

Met lockdowns in zowel Sri Lanka als India en verstoorde transportketens staat de aanvoer van kokossubstraten onder druk. Jack van Batenburg van Shakti Cocos licht toe hoe het bedrijf probeert te zorgen voor hun productie en hun mensen.

"Sri Lanka en India zijn de belangrijkste productieregio's van Shakti Cocos voor kokossubstraten. Beide landen zitten in lockdown, tot minstens 15 april in India, en voor Sri Lanka is nog geen einddatum gegeven."

Shakti Cocos is daarom gedwongen om faciliteiten voor een bepaalde periode te sluiten, wat zowel de productiecapaciteit als de levertijden zal beïnvloeden, weet Jack. "De kantoren zijn gesloten en containers kunnen niet worden geladen en verscheept. Koeriersbedrijven werken ook niet, wat betekent dat lopende documenten van verscheepte containers niet kunnen worden verzonden."

Geen voorraad
"Shakti Cocos heeft alleen een kantoor in Nederland, geen voorraad. De productie van de kokossubstraten gebeurt min of meer op bestelling. Het product wordt voor iedere klant op maat gemaakt, afhankelijk van de teelt en de specifieke situatie van de teler. Omdat de meeste producten op maat worden gemaakt, kan Shakti Cocos niet echt voorraad houden.

En nu, in het 'hoogseizoen', wordt elke voorraad die ze wel hebben en wat er geproduceerd wordt, direct verzonden. Naast de lockdown heeft India te maken gehad met een extreem natte en lange moesson eind 2019, waardoor er tot medio januari 2020 vrijwel geen productie mogelijk was."

Vooral moeilijk voor arbeiders daar
"We weten nog niet wat de economische gevolgen van deze crisis en de lockdown zullen zijn. Natuurlijk kiezen klanten voor ons product omdat het hen het hoogste rendement voor hun producten oplevert. Als mensen nu planten kopen, en substraat van ons kopen, maar dat niet kan worden geleverd, wat zullen ze dan doen? Laten we hopen dat het niet zover komt."

"Het is vooral moeilijk voor arbeiders in Sri Lanka en India. Er is geen sociaal 'veiligheidsnet' zoals hier. Ze mogen hun huis echt niet verlaten en moeten het doen met het eten dat ze in huis hebben en met wat ze kunnen krijgen tijdens enkele beperkte uren dat ze boodschappen mogen doen. Verder is alles gesloten.

Bovendien zijn de omstandigheden in deze landen anders. Mensen zijn gewend om buiten te wonen, dus hun leefruimte is klein en warm. Een deel van ons personeel heeft een vast dienstverband, anderen zijn uitzendkrachten, die, als er niet veel werk op het veld is, bij ons aankloppen om te kijken of we werk voor hen hebben. Dit alles is echt een grote zorg voor ons," besluit Jack.

Voor meer informatie:
Jack van Batenburg  
Shakti Cocos B.V.
Honderdland 251
2676 LS Maasdijk
0174 255 674
info@shakticocos.com
www.shakticocos.nl


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven