intentieverklaring Gakon en Oezbeekse regio Tashkent zet kassenbouwer in pole position:

"Als er gebouwd gaat worden, gaan wij dat doen"

Tholen - De overheid van Oezbekistan zet in op zelfvoorzienendheid. Ambassadeurs worden op pad gestuurd om de banden met de internationale glastuinbouw te verdiepen. Dit land gaat niet gebukt onder bedreiging. Het zijn economische drijfveren die deze ambitie doet ontstaan. Export naar de buurlanden Rusland en Turkmenistan is aanlokkelijk.

Marcel Koppert, vanuit de vestiging van Gakon in Polen, verwacht bovendien dat men ook daar kwalitatief beter voedsel wil gaan eten. Kasgroenten komen nu van ver. En als de tomaten twee weken in de vrachtwagen zitten, is dat niet bevorderlijk voor de kwaliteit.

Marcel: "Soms zie ik hier producten in de schappen liggen, die Nederlander als niet meer eetbaar zouden bestempelen. De Oezbeken willen dit niet meer. Men wil goed en gezond voedsel eten. Geef ze eens ongelijk.”

Intentieverklaring
Marcel Koppert en zijn collega Lyudmyla Martynyuk van Gakon hebben een Letter of Intent getekend voor een project in de regio Tashkent van 10 hectare voor de teelt van groenten. Dat zijn, voor Oezbeekse begrippen, grote bedrijven.


Op 17 februari bezocht een Oezbeekse delegatie Gakon in Wateringen en de nationale televisie van het land was er ook bij, getuige dit filmpje

Het gros van de aanvragen gaat over bedrijven van 1 à 2 hectare, weet Marcel. "Wij zijn blij met de intentieverklaring van de Oezbeken. Want als er gebouwd gaat worden, gaat Gakon dat doen. Dat is mooi. Zo ver is het nu nog niet. Het is de bedoeling dat dit project eind van het jaar gerealiseerd gaat worden. Het wachten is nu op een ‘ja’ van de banken."

Marcel verwacht dat het goed komt. Lyudmyla Martynyuk van Gakon vult aan: "En laten we hopen het coronavirus de bouw niet te veel zal gaan vertragen."


Marcel en Lyudmyla

Eind april planpresentatie 
Dat de overheid op glastuinbouw gefocust is, is duidelijk. Eind april wordt er een plan gepresenteerd. Daarin worden de plannen ontvouwd met de meest recente ontwikkelingen in het subsidieprogramma voor dit doel. Hoe dat nu precies gaat lopen, is nog niet bekend. 

Groeimarkt
Gakon is vanuit hun vestiging in Polen al jaren actief voor de SIS-landen, de Russisch sprekende landen en Oost-Europa. Sinds een paar jaar maken ze naam in Oezbekistan. Lyudmyla: "De markt van Oezbekistan groeit, maar er zijn wel een uitdagingen. Bij het werken aan projecten houden we rekening met de fysieke, geografische en klimatologische omstandigheden van de regio en met de eisen en doelstellingen van de klant.

Klimaat- en aardbevingsactiviteit van Oezbekistan en gebrek aan zoet water zijn niet de uitdaging voor ons, omdat we projecten hebben gerealiseerd in 40 landen. Wij zijn bereid om hoogtechnologische, op maat gemaakte glastuinbouwprojecten aan te bieden waarbij energiebesparende technologieën en duurzaam gebruik van waterbronnen worden toegepast voor de telers in Oezbekistan."

Technologie en teeltondersteuning past in Oezbeeks overheidsplaatje
Lyudmyla: "Gakon komt op de markt met zowel kastechnologische oplossingen als teeltondersteuning, training van lokaal personeel om een hoge opbrengst tegen de laagste productiekosten te bereiken en zo milieuvriendelijke producten te telen. Deze aanpak komt volledig overeen met de ontwikkelingsstrategie van de regering van Oezbekistan om de voedselveiligheid te garanderen, de exportwaarde te verhogen en zich te richten op het betreden van hoogwaardige markten met de in Oezbekistan geproduceerde tuinbouwproducten van hoge kwaliteit."

Voor meer informatie:
Gakon Horticultural Projects
www.gakon.nl 
+48 656 04 66

Lyudmyla Martynyuk
lmartynyuk@gakon.com 
+48 500 280 719

Marcel Koppert
mkoppert@gakon.com 
+48 660 444 226


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven