Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
rood of blauw

Gekleurd net boven tomatengewas heeft positief effect op oogst en smaak

Planten kunnen de kwaliteit, de kwantiteit en de richting van het licht detecteren en dit gebruiken als een signaal om hun morfogenese en groei aan te passen. Zo kunnen gekleurde netten die worden gebruikt om planten te beschermen tegen ongedierte en om de bestraling te beperken, door hun lichtdoorlatendheid ook de groei en de oogst beïnvloeden.

Wetenschappers van de Yezin Agricultural University (Myanmar), Kasetsart University (Thailand), INRA en CIRAD (Frankrijk) hebben het belang van het lichtspectrum op de plantengroei, op de voortplantingseigenschappen en op de chemische samenstelling van de vruchten in tomatenplanten, die geteeld zijn onder blauwe of rode netten en die een vergelijkbare fotosynthetische opbrengst doorgeven tot het einde van de oogst, vastgesteld.

Elk net eigen groeivoordelen
De resultaten toonden aan dat de morfologische kenmerken, de orgaanfysiologie en de vruchtensamenstelling sterk werden beïnvloed door de netkleur. De planten onder het rode net waren langer en hadden een groter bladoppervlak en een wortel/scheut-verhouding.

Een verhoogde blauw naar rood ratio heeft de voortplantingsontwikkeling (zichtbare knopontwikkeling en 1e bloei) van de tomatenplanten enigszins bevorderd. Een verhoogde rood naar blauw ratio verhoogt het gehalte aan glucose (17%) en fructose (6%), terwijl het gehalte aan citroenzuur (5%) en appelzuur (4%) daalt, waardoor een hogere suiker/zuur-verhouding ontstaat.

Een hoog blauw tot rood licht beperkte orgaangroei en het opvangen van licht werd gereduceerd ondanks een hogere fotosynthetische opbrengst en een lichte verbetering van het orgaanuiterlijk.

De wetenschappers: "Een laag blauw naar rood licht verhoogde het gewicht van de groente bij de oogst en zelfs als het de opbrengst van de groente niet significant verbeterde, was het gunstig voor de kwaliteit van de groente omdat het de suiker/zuur-verhouding van de tomaat verbeterde."

Bron: Aye Aye Thwe, Poonpipope Kasemsap, Gilles Vercambre, Frédéric Gay, Jessada Phattaralerphong, Hélène Gautier, "Impact van rode en blauwe netten op fysiologische en morfologische kenmerken, fruitopbrengst en kwaliteit van tomaat (Solanum lycopersicum Mill.)", 2020, Scientia Horticulturae, Volume 264, 109185.

Publicatiedatum: