Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Teeltinfo Y08385

"Y08385 heeft een andere teeltsturing nodig dan de referentierassen"

Het paprikaras Y08385 dikt goed uit en vraagt veel assimilaten van de plant, zo deelt Syngenta in de tweede van een reeks teeltupdates over het paprikaras Y08385. "Bij de meeste bedrijven hangt de eerste zetting paprika's eraan, afhankelijk van de zaaidatum. De eerste zetting kwam er erg verspreid aan, de vroegste zaaidata hebben zetting vanaf week 2. In de bijgevoegde lichtgrafiek is duidelijk te zien dat de instraling in week 3 en 4 erg laag was. Dit tekort aan licht is over het hele land heen te zien, in sommige regio’s is het wel 25% minder dan in andere regio’s."

"Y08385 is een ras dat makkelijk zet, voor de zetting hoeft men niet extreem generatief te sturen. Het is wel belangrijk om met donkere dagen terug te gaan in temperatuur om bloem- of vruchtverlies te voorkomen. Maak boven de gezette vrucht van zetsel 1 twee oksels leeg. In veel gevallen werd de eerste vrucht weggehaald. De tweede deed het niet door de energievraag van de reeds gezette vruchten."

Andere teeltsturing
De vruchten dikken snel uit en vragen veel assimilaten van de plant. De vruchten hebben een zeer mooie blokvorm. Op dit moment is er een beheerste groei met weinig gewas werk te zien. Bij de vroege zaaidatums zijn de eerste vruchten van de 2e zetting inmiddels gezet. Bij bedrijven waar dit ras in proef staat en waarbij voor de referentierassen de zetting meer wordt geforceerd met lage voornacht/etmaal temperaturen, zijn iets kortere vruchten te zien met staartjes en bloemen die aan de zware kant worden. Dit geeft aan dat Y08385 een andere teeltsturing nodig heeft dan de referentierassen.

Assimilaten verdelen
De vruchten van Y08385 worden gemiddeld 30-40 gram zwaarder dan de referentierassen in de markt. Belangrijk is om er voor te zorgen dat niet alle assimilaten naar de vruchten gaan maar verdeeld worden over de plant. Dit kan gedaan worden door niet te veel dag nacht verschil te maken en geleidelijk naar de (voor)nacht temperatuur te gaan. Bij dagen met veel uitstraling luidt het advies om naar de nacht toe te gaan met het energiedoek gesloten en om voor de tweede zetting maximaal 2 vruchten per stengel aan te houden.

In 2019 werd gezien dat het gemiddeld vruchtgewicht van de tweede zetting vrij hoog kan oplopen. Telers met een bovengemiddeld vruchtgewicht kunnen beter 1-3 vruchten per m² minder aanhouden in het tweede zetsel.

Voor meer informatie:
Syngenta
www.syngenta.nl

Peter Colbers
06 12 70 93 64
peter.colbers@syngenta.com

Marcel Vis
06 12 96 47 22
marcel.vis@syngenta.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven