Primeurtje voor Honduras: draadloze aansturing irrigagtie-unit

Tholen – Het is niet het eerste land waar menigeen aan zal denken als het over hightech glastuinbouwinnovaties gaat, maar Honduras had onlangs toch maar mooi een primeur te pakken. Bij kweker Exveco in het Midden-Amerikaanse land installeerde Sercom, en daar komt toch weer Nederlandse kennis en kunde om de hoek kijken, het allereerste volledig draadloze irrigatiesysteem.

“Wij hebben dit product ontwikkeld op basis van radiotechnologie. Dat is een bestaande en reeds lang bewezen technologie die zorgt dat er geen enkele vertraging is tussen meting en actie”, legt Hugo Nijgh van Sercom uit. “Juist bij watergift belangrijk, want dat luistert heel nauw.”


De Hondurese kweker met in het blauw Ignacio Rodriguez Gracia van Sercom.

Geen kabels
De kweker in Honduras maakte al gebruik van een Sercom procescomputer voor het aansturen van klimaat en irrigatie, maar toen er een kilometer verderop, op een andere locatie, ook irrigatie nodig was, werd gekozen voor het Wireless XTender-systeem waarmee Sercom draadloos meten en realtime aansturen van klimaat en irrigatie mogelijk maakt. “Kabels trekken was geen optie”, vertelt Hugo.

Het systeem werkt met één centraal punt met in- en uitgangen waar alle input van sensoren wordt verzameld en waar vanuit direct actie kan worden ondernomen door de regelcomputer. In totaal is het draadloos aansluiten van tot wel 16 stations mogelijk.

Dat alles dus met gebruik van antennes en radiotechnologie en dus niet met kabels. “Tot maximaal vijf kilometer zichtafstand werkt het systeem”, volgens Hugo die om die reden nog veel kansen ziet voor telers met uitbreidingsplannen in zowel open als bedekte teelten.

Watergift luistert nauw
Tot nu toe draaien er wereldwijd al een zevental projecten draadloos met de Wireless Xtender, maar in Honduras is het de eerste keer dat ook draadloos irrigatie wordt geregeld. “Juist bij watergift is snelle actie zonder storingen of vertraging cruciaal. Watergift luistert immers heel nauw”, aldus Hugo. “Als een sensor een daling in EC meet, wil je direct kunnen sturen, ook in een kas een kilometer verderop.”

Nederland
In Nederland wordt de draadloze technologie ook al toegepast, alleen (nog) niet voor watergift. “Maar wel om het klimaat te regelen in bijvoorbeeld rolkassen, waarbij de teler liever niet met kabels werkt omdat de kas verrijdbaar is”, besluit Hugo die er verder nog op wijst dat Sercom zowel de hardware als software in eigen beheer heeft. “Dat maakte deze stap, deze ontwikkeling, een stukje eenvoudiger.”

Voor meer informatie:
Sercom Regeltechniek B.V.
0252-416530
info@sercom.nl 
www.sercom.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.