Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veldsterkte van specifieke frequenties die plantgroei boosten meetbaar gemaakt

Elektromagnetische (EM) energie kan gewassen aanzetten tot versnelde groei. Met de techniek, van ParXtra, wordt volop onderzoek gedaan momenteel. Maar hoe weet je hoe ver de frequenties van de plantgroeimodulator reiken? Raymond Lescrauwaet hielp Mark van der Ende, uitvinder van de ParXtra-modulator, met een meetinstrument.

"Zo'n meetinstrument bestond nog niet. Toen ik Raymond om hulp vroeg heeft hij een aantal speciale antennes en een meetmethode ontwikkeld waarmee we de veldsterkte van de specifieke frequenties kunnen meten", deelt Mark. Daarmee werd een belangrijke stap in het onderzoek naar de modulator gezet dat momenteel wordt uitgevoerd door Wageningen Universiteit Research, in sierteelt en glasgroenten.

Raymond werkt sinds enige jaren samen met Mark, eigenaar van meerdere bedrijven in de lichttechniek. Raymond heeft de betreffende antennes c.q. meetmethode ontwikkeld. Zo verzorgt Lescrauwaet BV met enige regelmaat EMV-metingen in kassen en implementeert AQUA4D systemen. Deze systemen verbeteren met elektromagnetische resonantiefrequenties de moleculaire structuur van water. Hiermee zet Lescrauwaet zich in voor het realiseren van een zo schoon mogelijke elektromagnetische (EMV) omgeving waarin ook de ParXtra modulator maximaal efficiënt kan worden toegepast.


ParXtra-modulator bij Bunnik Bromelia

Sinds het eerste contact hebben Raymond en Mark elkaar ondersteund bij diverse onderzoeken en ontwikkelingen. Zo heeft Raymond geholpen bij het ontwikkelen van een speciale EMV-meetmethode voor een recente uitvinding van Mark: de ParXtra modulator. Deze modulator kan in kassen geïnstalleerd worden om vervolgens via elektromagnetische frequenties planten beter te laten groeien. Een uitvinding die volgens de uitvinders een grote energiebesparing teweeg kan brengen in de tuinbouwsector. De modulator versterkt het bestaande licht in de kas met onzichtbare EMV-frequenties, waardoor gewassen sneller groeien. Mark: "Eigenlijk versnel je het proces van fotosynthese waardoor er minder energie nodig is."

Andere innovaties
Naast de modulator heeft Mark samen met Felix Oudshoorn de UVC-LEDmaster 100 ontwikkeld. Deze wordt op grasmaaiers gemonteerd voor het behandelen van o.a. topsportvelden. Via UVC-straling kunnen schimmelziekten in kort gemaaid gras efficiënt worden bestreden op zowel voetbalvelden als golfbanen. De UVC-straling breekt stukjes DNA kapot, waardoor de schimmel zich niet kan reproduceren en daardoor verdwijnt. De UVC-LEDmaster 100 technologie wordt wereldwijd gedistribueerd door multinational Tarkett Sports.

Wederkerig gaat Mark zijn expertise inzetten voor een eerdere duurzame ontwikkeling van Raymond onder de naam Reflecoat, een assortiment van tot ruim 700 graden Celsius hittebestendige coatings die afhankelijk van de omstandigheden de oppervlaktestructuur van licht-reflecterende oppervlaktes zoals lampreflectoren egaliseert, de lichtabsorptie vermindert en zo de lichtreflectie verbetert. Hiermee kunnen o.a. bestaande Son-T lampen in bepaalde gevallen nog wat langer efficiënt worden toegepast. Daarbij kan met de kleurkeuze van de coating, in combinatie met de gebruikte lamp, ook het gewenste lichtspectrum worden gerealiseerd. Hierdoor worden lampen een stuk efficiënter binnen een specifiek lichtspectrum, wat ook voor een energiebesparing zorgt.

Mark: 'Het is tot nu toe zeker geslaagd, waarbij we efficiënt van elkaars expertise gebruikmaken. Hiermee willen wij bewerkstelligen nog meer duurzame impact te kunnen maken.'

Voor meer informatie:
Lescrauwaet BV
Tel: 035-8872683
[email protected]
www.lescrauwaet.com

Publicatiedatum: