Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

China op weg naar telen in 'superkassen' dichtbij steden

Hoe gaat de Volksrepubliek in de nabije toekomst zijn 1,4 miljard inwoners van voedsel voorzien? Onder meer met hulp van Nederlandse kassen, zo zag fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen. Hij maakte een vierdelige serie en ging samen met co-regisseur Doke Romeijn op zoek naar de wereld achter het eten op ons bord in China. In de uitzending van maandagavond spreekt hij onder meer Simon Lin van HX Agriculture over een groot teeltproject in Jiashan.

Simon vertelt dat het nog niet meevalt om Chinezen te overtuigen van de moderne manier van telen, uit de grond, op water. Hij moet hard zijn best doen om iedereen, van consument tot politici, te overtuigen. "Ze denken, die gozer is niet goed bij zijn hoofd." Toch wil hij snel toe naar 'superkassen' die volledig geautomatiseerd zijn, van zaaien tot oogst. Simon ziet kansen, omdat China ondanks de grootte van het land toch maar beperkt is in geschikte landbouwgrond. Daarom zijn kassen de toekomst, mits er 'op een duurzame manier' geteeld kan gaan worden. En daaraan kunnen Nederlandse bedrijven bijdragen met hun technieken.

De aflevering over de VS is vorige week uitgezonden. Kenia, Saudi-Arabiƫ en de Verenigde Arabische Emiraten zijn nog aan de beurt.

Bekijk de uitzending van maandagavond 15 april over China hier terug.