Gewassen telen in grond. Zo gaat het van oudsher bijvoorbeeld bij sla en in de snijbloemen. Maar klimaatverandering, extremer weer en steeds strengere eisen aan emissie, kwaliteit van grondwater en gewasbeschermingsmiddelen, doen telers zoeken naar andere oplossingen. Teelt op water kan het baanbrekende, schone alternatief zijn, zo zijn Jan Botman van Botman Hydroponics en Matthijs Blind, onderzoeker bij Proeftuin Zwaagdijk, overtuigd.
Beide heren testen al jaren met teelt op water. "Gewassen reiken met hun wortels niet in de grond, maar in water dat is verrijkt met voedingsstoffen. Dat scheelt onder meer in onkruid, het risico op ziektes én het product is zandvrij. Bovendien ben je als werkgever aantrekkelijker, omdat mensen niet graag meer op het land werken,’’ somt Blind op.
Complex
"Het belang van de waterteelt in de tuinbouw is dus groot. De mogelijkheden worden volop onderzocht en ontwikkeld. Mits de omstandigheden goed zijn, is het verbazingwekkend hoeveel plantensoorten wortels in water kunnen maken. Het gaat er nu om deze teeltaanpak op te schalen en de productie ook kostentechnisch rendabel te maken. En dat is minder makkelijk dan het klinkt.’’
Jan Botman begon in 2007 met 'zijn missie'. Proeftuin Zwaagdijk gaf hem de ruimte om eigen onderzoek te doen. "Vooraf dachten we: dat doen we wel even in paar jaar. Inmiddels zijn we twaalf jaar verder en zijn heel veel varianten de revue gepasseerd. Het blijkt heel complex. Pas sinds twee jaar hebben we modellen waarmee we verder willen gaan."
Onder andere bij B4Agro in Warmenhuizen draait inmiddels het systeem van Botman Hydroponics. De crux zit hem in beluchting en stroming van het water, zo vertelde Jan afgelopen jaar nog op Seed meets Technology. De volgende uitdaging is nu: snijbloemen.