Tholen - Flowcytometrische ploïdybepaling, chlorofylscanners, vacuümtransportsystemen: alles wordt tegenwoordig uit de kas, en dan niet alleen de droogkast, gehaald om de kwaliteit van zaden nog verder te optimaliseren. Tegelijkertijd wordt ook traceerbaarheid steeds belangrijker en dan komt ook een heel trits aan sensoren en dataverzamelingstechnieken om de hoek kijken. Seed meets Technology is elk jaar weer een uitgelezen kans om dat alles tegelijk op één beursvloer te bekijken en dat kwamen op dag een ook al heel wat specialisten uit de sector doen.

Bekijk hier de fotoreportage.


Jan Botman (Botman Hydroponics): “Bij telen op water moet er goed om het zuurstofniveau van het water gedacht worden en ook de ‘flow’ moet goed zijn. Als dat goed zit, krijg je mooie, gezonde witte wortels.”


Van den Berg Klimaattechniek, hier met op de foto Jacco van Wieringen en Stephen Geenen, bij een droogkast met daarin een nieuw, extra fijnmazig gaas om bloemenzaden mee te drogen. De droogkast is daarbij ook uitgerust met een nieuw foefje, namelijk een frequentiegestuurde ventilator die een dusdanig boost kan geven dat de zaadjes automatisch gekeerd worden, met de hand zaden omwoelen is dus niet meer nodig.

Het is dit jaar de zesde editie van de vakbeurs in Zwaagdijk bij gastheer Proeftuin Zwaagdijk. Dit jaar was de beursvloer uitgebreid en de ingang verplaats, waardoor de bezoekers makkelijker langs bijna zestig aanwezige bedrijven konden lopen. Daarbij weinig 'gadgetgraaiers', maar vooral echt geïnteresseerde vakspecialisten die gelijk ook van de gelegenheid gebruik maakten even bij te praten over de ontwikkelingen die gaande zijn.


Hennie Tesselaar van Proeftuin Zwaagdijk had een mooi nieuwtje. Proeftuin Zwaagdijk is sinds dit jaar ASLN-gecertificeerd door Naktuinbouw, waardoor het bedrijf nu zaadbedrijven in piekperiodes kan helpen met certificeerde kiemtesten.


Kees van der Luyt van Pedak Meettechniek, dit jaar niet met een Landrover als eyecather, maar met potrozen om oranje stand een stukje extra op te fleuren. De mannen van het in sensortechniek gespecialiseerde bedrijf gaven op de beurs onder meer uitleg over private LoRa, een long range systeem om data meet te verzenden, alleen dan privé, dus zonder te hoeven betalen per stukje verstuurde data.

Steeds terugkerende termen waren kwaliteit en traceerbaarheid. Het wordt, gestuurd door de steeds strengere regelgeving, alsmaar belangrijker om door de hele keten heen te weten wat er met een product gebeurt en gebeurd is. Met het nieuwe Europese Plantenpaspoort dat op 14 december ingevoerd zal worden, worden bedrijven verplicht die informatie te delen.


Hans Belt op de foto voor 30Mhz, dat dit jaar het 5-jarig jubileum viert en de afgelopen week mensen warm maakte met teasers over de bouw van de stand die hier op de foto staat.


Namens G.R. Instruments op de beurs: links Peter Geers, en rechts, gisteren niet op de beurs, maar vanochtend wel, Frank Geraets

Op de beursvloer was dinsdag ook een cameraploeg te vinden. De uiteindelijke uitzending voor het item, of is het een tv-serie (dat was niet iedereen helemaal duidelijk), zou in december te zien moeten zijn. Voor wie niet zo lang kan wachten op een reportage van de beurs, hierbij alvast een fotoreportage met in de onderschriften de nodige uitleg over de technieken die tentoon werden gesteld.

En als de agenda het toelaat, is er vanmiddag en morgen nog ruim de tijd om ook zelf een kijkje in Zwaagdijk te nemen. 'Geheimtip': bij Germains, dat een vijftigjarig jubileum te vieren had, zijn nog steeds gratis cupcakes op te halen, terwijl ook de catering op de beurs goed verzorgd is voor wie daarna nog zin heeft in soep of een broodje. 


Germains Seed Technology Aalten bestaat vijftig jaar en vierde dat met onder meer door cupcakes uit te delen aan de beursbezoekers en collega’s uit de sector.

Bekijk hier de fotoreportage.