B-Four Agro gaat jaarrond leveren aan Koninklijke Vezet en Albert Heijn

Eerste oogst sla op water: nu nog met de hand maar straks volautomatisch

Tholen – ”Ik kan straks de benen omhoog doen en de krant gaan lezen”, antwoordt teler Willem Bas van B-Four Agro met een knipoog op de vraag wat hij eigenlijk zelf nog moet doen straks in zijn nieuwe hypermoderne kas. Uiteraard is dat niet helemaal waar, maar bijna alles zal straks volautomatisch gaan bij het bedrijf uit Warmenhuizen waar gisteren de eerste krop sla werd geoogst. Sla die via groenteverwerker Koninklijke Vezet jaarrond bij Albert Heijn in het schap zal komen te liggen.

Bekijk hier de fotoreportage.

De teelt in de drie hectare grote kas gaat wekelijks zo’n 190.000 kroppen sla afleveren die door Koninklijke Vezet verwerkt worden. Een leveringszekerheid met een constante kwaliteit die Albert Heijn de mogelijkheid geeft om nu ook in de winter de zes geteelde slasoorten (Botersla, Rode en Groene Eikenbladsla, Frisee, Lollo Rossa en Batavia) van Nederlandse bodem aan te bieden.

Slechts een klein deel zal ’s winters nu nog maar uit het Zuiden geïmporteerd hoeven te worden, waardoor er aanzienlijk bespaard kan worden op transportkosten- en uitstoot. Een besparing in diesel van één volle vrachtwagen per dag, aldus Albert Heijn.

Met de teelt op water wordt ook op het gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen bespaard, weet Bas maar al te goed. Het bedrijf teelde tot voor kort immers sla en bleekselderij uitsluitend op ruim honderd hectare in de vollegrond. Samen met zijn compagnons Bart Bak en Fred Berkhout werd in 2007 begonnen met experimenteren met de teelt op water. “Eerst nog gewoon buiten, maar het klimaat daar kun je niet sturen. In zo’n tien jaar hebben we naar het optimale groeirecept toegewerkt.”

Dat groeirecept wordt nu dus toegepast in de kas, maar ook de kiemcellen en vertical farming opkweekcel spelen een belangrijke rol in het automatische proces waarin een zaadje in zeven tot acht weken uitgroeit tot een volwassen product. Een product dat ook gedurende het hele proces traceerbaar is. Als alles na de huidige opstartfase volledig draait, zijn er geen mensen meer in de kas nodig. Alles zal dan via camera’s in de kas gevolgd kunnen worden.

De ontwikkeling van vertical farming bij B-Four Agro werd mede mogelijk gemaakt door innovatiebijdragen vanuit de Provincie Noord-Holland en het Europese Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Bekijk hier de fotoreportage, voordat de kas voor mensen definitief ‘op slot’ gaat.

Voor meer informatie:
B-Four Agro
www.b4agro.nl 
info@b4agro.nl 

Heemtweg 5
1749 EK Warmenhuizen
0226 – 39 36 91


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven