Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Albers Ralf Gartenbaubetrieb, Duitsland:

"We hadden deels te weinig en deels bijna te veel snackkomkommers"

Sinds zeven jaar draait bij de voormalige kruidenteler Albers in het hart van het Duitse Papenburg alles om de teelt van vruchtgroenten. Tomaten werden in 2019 gevolgd door snackkomkommers. Twee jaar later werd het voormalige ouderlijke teeltbedrijf volledig afgebroken en opnieuw opgebouwd volgens de nieuwste normen, rekening houdend met duurzaamheid en waterrecycling. Volgens Albers heeft de investering zich al terugbetaald, mede door de Oekraïne-crisis en de daarmee gepaard gaande kostenstijgingen. "Als gevolg van de nieuwbouw kunnen we nu besparingen van ongeveer 30% realiseren, met name op het gebied van kunstmest en water."

Klik hier om naar de fotoreportage te gaan

Ralf Albers inspecteert zijn tomaten kort voor de oogst. Ook zijn beide broers Thomas en Heinz-Jürgen runnen een tuinbouwbedrijf en zijn lid van de Gartenbauzentrale Papenburg.

Moeizame start van de komkommeroogst
Met de eerste aanplant midden februari begint traditioneel het nieuwe komkommerseizoen in de kas van Papenburg. De vierde en laatste teelt wordt doorgaans tot eind november geoogst. Albers: "Met de oogst van de eerste teelt zijn we begin maart begonnen. Tot nu toe liggen de komkommeropbrengsten onder het gemiddelde niveau, wat vooral te wijten is aan het weer en specifiek aan het gebrek aan licht. In de eerste afzetweken hadden we ook het probleem dat de komkommers op verschillende momenten werden geoogst. Dat betekent dat we soms te weinig en soms bijna te veel product hadden. Dus hopen we op betere weersomstandigheden en meer opbrengst bij de tweede teelt."

Terwijl bij de snackkomkommers in week 16 de overgang van de eerste naar de tweede teelt werd voltooid, konden ook de eerste cherrytomaten (Rivolo) van dit seizoen worden geoogst. "Op verzoek van de handel hebben we dit jaar iets meer areaal met tomaten beplant, waardoor ongeveer 60% van onze teelt nu uit tomaten bestaat. Binnen de categorie tomaten zijn de trostomaten, voornamelijk de soort Cappricia, met ongeveer 50% leidend, gevolgd door de minitrostomaten en cherrytomaten met elk ongeveer 25%", geeft Albers de verdeling van zijn 2,5 hectare grote teelt aan. "Over het algemeen merken we dat specialisatie voor ons, middelgrote groententelers, tegenwoordig een must is."


De komkommerkas

Verminderde vraag naar cherrytomaten
Het hoogtepunt van de tomatenteelt en -afzet concentreert zich nog steeds in de zomermaanden juni en juli, gaat Albers verder. Ondertussen zijn er op teeltniveau steeds weer nieuwe markt- en consumptietrends, weet de ervaren groententeler. "2022 was vraagtechnisch een zeer zwak jaar voor cherrytomaten, wat waarschijnlijk te wijten is aan de inflatie en de daling van de koopkracht. We hebben op deze trend gereageerd en onze capaciteiten bij cherrytomaten vorig jaar enigszins verminderd."

Volgens Albers hebben beide gewassen hun eigen speciale kenmerken in de teelt. "Het groeiproces voor tomaten is over het algemeen uniformer en de vruchten groeien iets homogener in vergelijking met komkommers. Dit betekent dat komkommers op tijd geoogst moeten worden, terwijl tomaten meestal een paar dagen kunnen blijven hangen om ze wat meer kleur te geven." De twee gewassen hebben ook verschillende eisen na de oogst. Dit komt doordat retailers sinds vorig jaar cellulosenetten gebruiken voor snackkomkommers, terwijl tomaten nog steeds voornamelijk in kartonnen trays met flowpacks zitten. Als teler kun je deze verpakkingsspecificaties niet beïnvloeden, je kunt ze alleen maar accepteren," benadrukt Albers tot slot.

Op piekmomenten heeft het tuinbouwbedrijf ongeveer 20 medewerkers in dienst. Voor de bestuiving van de tomatenbloemen zet Albers hommels in.

Voor meer informatie:
Albers Ralf Gartenbaubetrieb
Gärtnerstr. 10
26871 Papenburg - Aschendorf, Duitsland
Tel.: +49 (0)4961 97 150
www.gartenbauzentrale.de

Publicatiedatum: