Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Belichtingsproef toont aan dat (vooralsnog) 20 uur belichting de max is

“Lampen aan en testen maar, dit keer met grotere tomatenplanten”

Tholen – Om geen chloroseproblemen te krijgen, heeft een tomatenplant minimaal zes uur licht per dag nodig. Dat is voor telers een bekend gegeven, maar is er ook een maximum aan licht wat een gewas kan verdragen? Goed om te weten, bijvoorbeeld om richting de Kerst de productie even kortstondig een boost te geven.

Jong plantmateriaal van diverse tomatenrassen werd dit afgelopen seizoen aan een lichtproef onderworpen waarbij zes weken lang de SON-T-belichting boven het gewas zo lang mogelijk aan bleef. Uit de proef kwam naar voren dat geen van de geteste rassen meer dan 20 uur belichting kan verdragen. Over eventuele meerproductie valt (nog) geen informatie te delen, want zover kwam het niet bij de proefopzet. Wel is de verwachting dat extra licht goed is voor de smaak van de tomaten, maar de eerstvolgende proef moet dat nog beter duidelijk maken. 

Een van de geteste rassen was Provine, waarmee een ‘Project ProVine 20 uur belichten’ loopt. “Van de geteste rassen bleek Provine, een ras dat het gat in vruchtgewicht tussen grof tros en tros middel moet opvullen, het beste lichttolerant, tot maar liefst 20 uur”, zo vertelt Erwin de Kok. Naast Provine deed nog een Nunhemsras mee in de proef als vergelijkingsras, net als troscherryras Adorion en nog een experimenteel nummer van een ander veredelingsbedrijf.

Vervolgproef
Het is een uitkomst waarop verder geborduurd kan worden door het veredelingsbedrijf en Plant Lighting, dat zich bezighield met het belichtingsdeel en fotosynthesemetingen. Inmiddels is op 500 vierkante meter in de demokas van BASF Vegetable Seeds in ’s-Gravenzande een vervolgproef gestart. De planten gingen begin oktober de kas in, waaronder ditmaal wederom Provine maar ook Adorion.

Grote planten dit keer, want bij de eerdere proef die zes weken duurde ging het om jonge tomatenplanten. Telers willen echter juist weten hoe een volwassen plant reageert en daarop hopen de onderzoekers in week 1 in 2020 antwoord te hebben.

Voor meer informatie:
BASF Vegetable Seeds

www.nunhems.nl 

Erwin de Kok
Sales Specialist Tomaat Nederland
+31 6 144 27 646
erwin.dekok@vegetableseeds.basf.com