Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stef van der Linden, Hortimat, ziet effect stijgende virusdruk:

"Eigen teeltwisselmachines in trek, zeker in het buitenland"

Tholen - Er duiken steeds weer nieuwe virussen op. Gewassen worden aangetast. Helaas is er niet altijd een passende oplossing voor om het de kop in te drukken. Gewasbeschermingsmiddelen helpen dan niet. Het gewas kan geruimd moeten worden. Wie gaat dat doen?

Het aanwezige besmettingsgevaar is een bron van zorgen bij de telers. Stef van der Linden, Hortimat: "Als de machines van kas naar kas gaan en ze zijn niet eerst secuur schoongemaakt, kunnen de virussen makkelijk verspreid worden. Telers willen met een brandschone kas starten en niet verrast worden door een nieuw virus. Wij zien om die reden de interesse voor eigen teeltwisselmachines groeien. En zeker in het buitenland.”

Stef heeft het hier vooral over Bio Bull. Bio Bull is een versnipperaar: "Deze is in trek bij de grotere teeltbedrijven. Deze machine ruimt uit en versnippert. Het geruimde gewas ligt op het doek. Het doek wordt ingetrokken, rolt op en gooit het gewas in de versnipperaar."

Dat ziet er zo uit:

 

Kleinere telers tonen interesse in een eigen uitruimmachine. Deze versnipperen niet. Het gewas wordt dan, ongesnipperd, afgevoerd.

Overigens zijn deze machines, naast tomaten, ook geschikt voor paprika's, komkommers en aardbeien.

Voor meer informatie:
Hortimat