Stef van der Linden, Hortimat, ziet effect stijgende virusdruk:

"Eigen teeltwisselmachines in trek, zeker in het buitenland"

Tholen - Er duiken steeds weer nieuwe virussen op. Gewassen worden aangetast. Helaas is er niet altijd een passende oplossing voor om het de kop in te drukken. Gewasbeschermingsmiddelen helpen dan niet. Het gewas kan geruimd moeten worden. Wie gaat dat doen?

Het aanwezige besmettingsgevaar is een bron van zorgen bij de telers. Stef van der Linden, Hortimat: "Als de machines van kas naar kas gaan en ze zijn niet eerst secuur schoongemaakt, kunnen de virussen makkelijk verspreid worden. Telers willen met een brandschone kas starten en niet verrast worden door een nieuw virus. Wij zien om die reden de interesse voor eigen teeltwisselmachines groeien. En zeker in het buitenland.”

Stef heeft het hier vooral over Bio Bull. Bio Bull is een versnipperaar: "Deze is in trek bij de grotere teeltbedrijven. Deze machine ruimt uit en versnippert. Het geruimde gewas ligt op het doek. Het doek wordt ingetrokken, rolt op en gooit het gewas in de versnipperaar."

Dat ziet er zo uit:

 

Kleinere telers tonen interesse in een eigen uitruimmachine. Deze versnipperen niet. Het gewas wordt dan, ongesnipperd, afgevoerd.

Overigens zijn deze machines, naast tomaten, ook geschikt voor paprika's, komkommers en aardbeien.

Voor meer informatie:
Hortimat

 

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven