Hoe bereik je een goede luchtbeweging in een kas?

Het optimaliseren de teelt is wat veel telers willen. Het kan echter een uitdaging zijn om te bepalen wat een optimaal klimaat voor gewaskwaliteit en -productie is. Daarbij is het zeker de moeite waard om in gedachten te houden dat wat prettig voelt voor een mens niet altijd ideaal is voor een gewas. Bovendien zal elk type plant zijn eigen eisen en eigenschappen hebben op het gebied van het klimaat waarin het kan gedijen. Een belangrijk onderdeel van het bereiken van dat klimaat is luchtbeweging.

Luchtbeweging moet worden gezien als een instrument om een actief en homogeen klimaat te helpen handhaven. Dit kan onder meer leiden tot een aantal voordelen:

  • Uniforme vochtigheid
  • Uniforme temperatuur
  • Bijdragen aan verdamping
  • Vermindering van condensatie en ziekterisico's
  • Het bereiken van een uniforme plantengroei
  • Efficiënt gebruik van energie

Een van de belangrijkste voordelen van een goede luchtbeweging is een verminderd risico op ziekten. De opbouw van vochtige lucht rond het gewas kan leiden tot condensvorming op de plant als de temperatuur onder het dauwpunt daalt. Dit kan het gevolg zijn van stralingsuitwisseling tussen de plant en een koude lucht, zelfs als de temperatuur van de kaslucht boven het dauwpunt ligt. Belangrijk is dat dit kan gebeuren wanneer er sprake is van een netto uitgaande stralingsuitwisseling (d.w.z. er gaat meer energie naar buiten dan naar binnen), die zowel overdag als 's nachts kan optreden.

Door lucht in de kas te bewegen, kan de luchtvochtigheid en de temperatuur worden gestabiliseerd en kunnen de gewenste niveaus worden bereikt. Hierdoor kan de luchtvochtigheid beter voorspelbaar worden geregeld. Een uniform klimaat zal ook leiden tot een uniforme plantengroei, waardoor er minder uitval en er mogelijk gemakkelijker te oogsten is. Bovendien zal het bereiken van een gelijkmatig klimaat voor kassen met grote temperatuurschommelingen overcompensatie-effecten verminderen, waardoor het energieverbruik kan worden verminderd.

Lees hier meer in een door Britse adviseurs en onderzoekers opgestelde folder.

 

Voor meer informatie:
NFU Energy
024 7669 6512 
www.nfuenergy.co.uk 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven