Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verslag auberginerondgang Rijk Zwaam 22 mei 2019

"Tracey met voornachttemperatuur sturen werkt goed"

Dit seizoen staat er op ruim 55 ha het aubergineras Tracey RZ. Iedere 4-5 weken komt de groep Tracey telers bij elkaar om ervaringen over dit nieuwe ras met elkaar te delen. Woensdag 22 mei 2019 vond er weer een Tracey rondgang plaats, deze keer bij 3 teeltbedrijven in Noord-Brabant. Rijk Zwaan deelt een verslag.

Bij het eerste bedrijf staat het meest generatieve Tracey gewas. De vruchtuitgroei is supersnel bij dit bedrijf. Het gewas is open en arbeidsvriendelijk. De zijscheuten zijn erg efficiënt: kort, snel bloei en niet doorgroeien na de bloei. De kas wordt 2x per week rond geoogst en het gemiddeld vruchtgewicht ligt op 330-340 gram.

Het Tracey gewas op het tweede bedrijf is qua groeikracht gelijkwaardig aan het eerste bedrijf, maar heeft wel iets meer volume. Dit komt vooral door wat meer groei op de scheuten. Ook hier wordt met een ingestelde voornacht gewerkt van 16 ℃, die momenteel niet altijd meer gerealiseerd wordt i.v.m. de buitentemperatuur. De middagtemperatuur mag oplopen tot 28 ℃ bij mooi weer, waarbij al snel rond de middag wordt opgebouwd op joules.

Bij het derde bedrijf zien we het gewas met de meeste groei. Er wordt de laatste tijd weer wat meer geschermd, met name in de nanacht, om de koptemperatuur niet teveel terug te laten lopen. Temperatuur in de middag mag oplopen tot 29,5 ℃, dit gewas kan dat ook wel hebben. Er wordt 2x rond geoogst. Verder is er een kopblaadje uitgebroken om het gewas wat generatiever te sturen.

Conclusie van deze rondgang
Het is tot nu toe heel goed geweest om Tracey met een voornachttemperatuur te sturen. Dit voor sterke bloei en het stimuleren van de zijscheuten. Nu kunnen we discussiëren of deze nachttemperatuur iets omhoog mag om de afbloei snel en spontaan te houden. Temperaturen op de dag hoeven niet per se boven de 30 ℃ te komen bij Tracey, de extremen mogen er dus een beetje af. 2x per week rond oogsten is echt een toegevoegde waarde voor het ras.

Voor meer informatie: 
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl

Publicatiedatum: