Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sendot introduceert de fotosynthese-efficiency (EFF) sensor

"Betere keuzes maken over optimale plantgroei door monitoren fotosynthese"

Na een uitgebreide ontwikkelingsperiode brengt Sendot een nieuwe sensor op de markt om inzicht te geven in de actuele fotosynthese-efficiency van de plant. "Het gemeten resultaat geeft aan hoe de plant om gaat met haar groeifactoren als temperatuur, instraling, CO2, zuurstof in de mat en VPD en is dus een waardevolle parameter om tijdens de teelt te volgen." 

Links: EFF-sensor, bladclip en opbergkoffer. Rechts: bladclip aan blad.

De huidige range aan producten, die de fotosynthese-efficiency meten, zijn veelal onderzoeksinstrumenten en vaak lastig in te passen in een teeltsturing, aldus Sendot. 'Een handzaam en mobiel instrument, dat eventueel eenvoudig aangesloten kan worden op een klimaatcomputer, is volgens ons daarom een meerwaarde om de groei van de plant te kunnen volgen." De fotosynthese-efficiency sensor van Sendot geeft resultaten die vergelijkbaar zijn met referentie meetinstrumenten, aldus de ontwikkelaars.


Grafiek: Vergelijk EFF sensor met referentie meetinstrument

Uitvoeren van metingen
De mobiele handsensor werkt eenvoudig, legt Sendot uit. "Je bevestigt een clip aan het blad, waarna je via het sensordisplay een meting kan starten. Naast deze ad-hoc meting, kan de sensor in het veld loggen zodat gedurende weken de fotosynthese eventueel in combinatie met de lichtintensiteit (optioneel) gemonitord kan worden.

In de voorbeeldgrafiek hieronder worden de metingen van fotosynthese-efficiency gedurende 10 dagen weergegeven. Het dag-nacht ritme is duidelijk zichtbaar. Het is belangrijk om bij heersende omstandigheden een zo hoog mogelijke fotosynthese te realiseren. Een zeer lage fotosynthese is namelijk een teken van stress (<20 – 30%).


Grafiek: Meting fotosynthese-efficiency gedurende 10 dagen

Door het monitoren van de fotosynthese-efficiency kunnen er betere keuzes gemaakt worden om de plant optimaal te laten groeien.

Voor meer informatie:
Sendot research
www.sendot.nl 
info@sendot.nl 
+31 (0)30 636 847

Publicatiedatum: