Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Datagestuurde groene vingers

Tholen - Tijdens HortiContact in februari van dit jaar lanceerde Grodan e-Gro. E-Gro is het gloednieuwe softwareplatform van Grodan om klanten beter te ondersteunen. Het resultaat: 24/7 een gedetailleerd beeld van de situatie in de kas. Er is meer controle, zodat er gefundeerde beslissingen genomen kunnen worden. Een softwareplatform van een steenwolfabrikant lijkt een vreemde combinatie. Woensdag spraken we Vincent Deenen van Grodan. Hij legt uit hoe dit plan ontstaan is én hoe dit plan wordt uitgevoerd.

Even terug naar de basis
Grodan wil met haar producten een bijdrage leveren aan de oplossing om de wereldbevolking te kunnen blijven voeden. Dat houdt in dat het substraat duurzaam geproduceerd wordt én dat hun producten duurzaam gebruikt worden. En dan komen we al snel uit bij het ‘Grodan-woord’: Precision Growing. Vincent: ”We willen de plant zo veel water geven, als nodig is. Niet minder en ook zeker niet meer.”

Hoe weet je nu wat optimaal is?
Hoeveel water heeft de plant nodig? En wanneer is het beste tijdstip om water te geven? En waarom? Gelukkig leven we in het digitale tijdperk. We hebben al wat slagen gemaakt op dat gebied. Inmiddels spreken over Industrie 4.0. De tuinbouw moet daarin in mee. De tuinbouw kan worden opgeschaald naar Horticulture 4.0. Daar kan de teler winst uit behalen.  We steeds beter meten. En dankzij de rekenkracht van computers kunnen we daar onze voordelen uithalen. Vincent: ”Met de kracht van big data kunnen we Precision Growing naar het volgende niveau tillen. Er is ruimte voor deze verbeterslag, zodat de plant een optimale groeiomgeving heeft. We gaan dan ook richting ‘data gedreven Precision Growing’. Wij zien dat zitten. Daar geloven we in.”

E-gro
En zo ontstond e-Gro. Met e-Gro worden diverse systemen met elkaar gecombineerd. De verkregen dataset wordt uitgelezen, zodat de teler een advies krijgt over welke actie hij kan ondernemen. Resultaten: oogstprognoses, product- en bedrijfsoptimalisatie. De belofte is groot.

Grodan stelt het platform inmiddels voor iedereen beschikbaar. Het is open voor iedereen. Dat maakt het enerzijds spannend voor de ontwikkelaars. Anderzijds biedt het kansen op de ambities waar te kunnen maken. En ambities zijn er. Vincent geeft aan dat er uiteindelijk slechts een paar spelers op de markt zullen over blijven. En Grodan zal daar één van zijn. Vincent:”Het is een uitdaging. En ik heb geen glazen bol. Ik heb er wel een heel goed gevoel over. We zijn kunnen beginnen met een schoon blaadje. Doordat we vanaf het begin af aan kunnen opbouwen, kunnen we heel flexibel zijn. We doen geen concessies. Dat hoeft dus ook niet, want het is een schoon blaadje.”

Hoe?
Het mag duidelijk zijn dat een software-organisatie een heel andere cultuur met zich mee brengt dan een steenwolfabriek. Grodan heeft e-Gro op een andere manier georganiseerd dan de productielocatie in Roermond. Er zijn jonge mensen aangetrokken die met elkaar als team werken om e-Gro verder te ontwikkelen. Momenteel werken er 20 mensen aan e-Gro.

Een kijkje nemen op het softwareplatform? Dat kan. Ga naar www.grodan.nl/e-gro.  

Voor meer informatie:
Grodan
www.grodan.nl
info@grodan.nl