Mario Coremans, Imkerij Coremans:

"Een bij gaat pas aan het werk als alle factoren kloppen"

Tholen - “Kijk, dit bloemetje is bestoven, want hier zie je hele kleine zwarte puntjes.” Als Mario Coremans de aardbeienkas binnenloopt, kijkt hij direct naar de bloemetjes om te zien hoe het ervoor staat met de bestuiving. Sinds 2012 verhuurt hij zijn bijenvolken aan telers van zachtfruit om de planten te bestuiven. Zo vliegen zijn bijen ook rond in de gloednieuwe aardbeienkas van De Ruwenberg B.V. in Etten-Leur.

Puzzelstukje
Het beroep imker roept bij menigeen een beeld op van een man van middelbare leeftijd die potjes vult met honing terwijl de bijen om hem heen zwermen, maar Mario voldoet niet bepaald aan dat beeld. Honing verkopen is niets voor hem. Hij legt uit: “De imkerijsector bestaat uit diverse takken, zoals honingproductie, verkoop van artikelen, educatie en voorlichting of bestuiving. Ik richt me uitsluitend op de bestuiving. Het is een puzzelstukje in de productie van een delicatesse: zachtfruit. Dat vind ik echt gaaf.”

Elsanta’s
In de aardbeienkassen is het moment aangebroken dat de Elsantaplanten bloeien en dus bestoven moeten worden. Mario rijdt af en aan om zijn volken bij de tuinders te brengen. “In het voorjaar ben ik bezig met het telen van koninginnen om mijn volken uit te breiden en raszuiver te houden. Nu ben ik vooral vertegenwoordiger. Mijn bijen zijn er klaar voor om aan de slag te gaan. Het is voor de bijen zes weken hard werken. In de zomer ben ik de imker die de bijenvolken weer op krachten brengt.”

Kieskeurige bijen
Boven zijn hoofd hangen de groene bijenkasten waaruit de bijen af en aan vliegen. De kasten zien er gelikt uit, want kwaliteit is belangrijk voor de jonge imker. “Dat doe ik niet alleen door op tijd en netjes te leveren, ik zorg ook voor raszuivere bijen die hun werk goed doen. Een teler is echt gebaat bij een goede bestuiving. Waar hommels nog wel eens voor misvormde vruchten kunnen zorgen doordat ze ook bestuiven als de plant er nog net niet klaar voor is, zijn bijen veel preciezer. De temperatuur, het CO2 niveau, het lichtspectrum en de nectar van de bloemetjes. Een bij gaat pas aan het werk als alle factoren kloppen. Dat resulteert in een goede kwaliteit vruchten.”

LED
Ook onder LED kunnen bijen hun werk doen, vertelt Mario. “Het lichtrecept moet soms wat aangepast worden, maar doordat bijen het rode licht niet zien hebben ze er niet veel last van en kunnen ze op basis van zonlicht hun weg naar de bloemen en de kast terug vinden.”

Vergrijzing en schaalvergroting
Waar een tuinder de keuze heeft uit een ruim assortiment teeltregistratiesystemen, moest Mario zelf aan de slag om zijn zaken digitaal bij te houden. “De sector is een beetje in de jaren ’80 blijven hangen. De generatie van mijn opa’s kende veel imkers, maar de generatie van mijn vader lijkt de imkerij hebben overgeslagen. Over een termijn van tien jaar zal er nog maar de helft over zijn van het huidige aantal imkers."

Niet alleen die vergrijzing biedt Mario kansen om zijn bedrijf uit te bouwen, ook de schaalvergroting in de glastuinbouw. Mario: “De teelt van zachtfruit in kassen neemt toe. Al jaren is bekend dat bijen een grote rol kunnen spelen in de bestuiving, maar waar een teler die bijen kan halen, is minder bekend. De imkerijsector staat nu voor de modernisering die andere sectoren tien jaar eerder al doormaakten. De marktwaarde voor een goede bestuiving in de Europese aardbeien teelt is toch zo’n 1,05 miljard euro per jaar."

Familietrekje
De bijen hadden van jongs af aan Mario’s interesse. Allebei zijn opa’s waren actief als imker. Op zijn elfde begon hij met de verzorging van twee bijenvolken en toen hij vanuit zijn opleiding aan de HAS een onderneming mocht opzetten, ging hij serieus aan de slag met Imkerij Coremans. Inmiddels staat de teller op 430 bijenvolken die hij verhuurt aan fruittelers. Zijn klanten bevinden zich van Den Haag tot Arnhem en Venlo en diverse dorpen in Brabant.

Voor meer informatie:
Mario Coremans
Imkerij Coremans
+31(0)650915844
info@imkerijcoremans.nl
www.bestuiving.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven