Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dirk-Jan Haas, Hortiware:

“Dingen uit het verleden helemaal opnieuw uitvinden, dat is zonde”

Tholen – In een handomdraai het gewas clippen: het gebeurt inmiddels in steeds meer kassen in steeds meer gewassen. Het kan met het bindsysteem The Tom-System, maar dat is eigenlijk geen nieuws meer. Dirk-Jan Haas van Hortiware is al jarenlang exclusief dealer van het product van producent Agrifast, maar wie hem goed kent weet dat hij meer doet. “Met het wegvallen van enkele toeleveranciers krijgen wij steeds meer vragen ook naar andere producten. Dat is mooi, zeker als wij er een bepaald stukje kennis bij kunnen leveren. Maar we proberen ons productenpakket wel compact te houden en hoeven zeker niet de bol.com van de tuinbouw te zijn.”

Met het alsmaar nijpender wordende probleem van afval en arbeid, neemt de vraag naar het bekende bindsysteem nog steeds zienderogen toe. “In de teelt van tomaten, paprika’s en komkommers is het systeem erg in trek, terwijl ook auberginetelers beginnen te volgen. Ook in het buitenland en in de bioteelt neemt de vraag toe. Het mooiste zou eigenlijk zijn als telers in de toekomst allemaal biotouw gaan gebruiken. Dan is het touw na afloop composteerbaar, terwijl het ringetje van The Tom-System, net als nu overigens al gebeurd, als oud-ijzer uit het gewasafval gepikt worden met een magneet.”

Aan een vergelijkbaar systeem voor in de sierteeltsector wordt door Hortiware gewerkt, maar het is voor Dirk-Jan nog te vroeg om daar veel meer over te vertellen. Wel worden er al testen in de praktijk uitgevoerd met het product dat wederom na vragen van telers werd ontwikkeld. De verwachting is dat volgend jaar ook dit systeem in de markt gezet kan worden.

Mini-WKK

Een andere aanvulling van het assortiment is een mini-WKK voor de kleinere telers. “Nu de energiemarkt onder druk staat, is het voor kleine telers gewoon hartstikke interessant om zelfvoorzienend te zijn op het gebied van elektra. We kunnen tot tien mini-WKK’s aan elkaar koppelen en alles doorrekenen zodat de teler op een rendabele manier aan zijn energiebehoefte kan voldoen.”

Kennisniveau verschraalt
De kunst is om met het groeien van het productenaanbod en de vraag naar The Tom-System ook nog bij telers over de vloer te kunnen blijven komen. “Dat is belangrijk om producten continu door te ontwikkelen. Telers kloppen nog steeds graag bij mij aan met problemen, waarbij we dan samen tot een oplossing komen al dan niet met behulp van anderen. Je moet namelijk niet alleen gaan zitten pionieren, maar het samen doen. Zo hadden we medewerking nodig van de afvalverwerker bij het ontwikkelen van The Tom-System, want zij moeten het metaal wel uit het gewas willen halen.”

Daarom ziet Dirk-Jan met lede ogen aan dat het kennisniveau in de sector verschraalt. “Dingen die in het verleden al uitgevonden zijn, worden vergeten en vervolgens weer opnieuw uitgevonden. Dat is eigenlijk zonde. Het zou dus goed zijn als er een platform kan worden opgestart om kennis met elkaar te delen zonder elkaar direct de tent uit te vechten.”

Op de valreep toch ook nog een nieuwtje: Dirk-Jan heeft er per 1 maart een extra paar handen bij. “Er komt een extra serviceverlener in dienst speciaal voor de serviceverlening bij de machines die wij aanbieden. Daardoor krijg ik zelf meer tijd om dingen die ik in mijn hoofd heb, ook daadwerkelijk uit te werken. Dat is immers het allermooiste. Er komen best wel weer een aantal producten aan waarmee we denken tuinbouwland nog een stukje milieuvriendelijker te maken.”

Voor meer informatie:
Hortiware
www.hortiware.nl 
info@hortiware.nl 

Dirk-Jan Haas
+31659695654