Tom Vlaemynck (Tomato Masters) bouwde afgelopen jaar 5,6 hectare bij

"De nood om jaarrond te leveren werd alsmaar hoger"

"Mijn grootvader is begonnen met 4000 m² serres in Poesele. Daarin stond in de winter sla en in de zomer tomaten. Het bedrijf is langzaamaan uitgebreid naar 3 hectare in 2001", vertelt Tom Vlaemynck van Tomato Masters dat afgelopen jaar 5,7 hectare bijbouwde op verzoek van Carrefour

"In 2012 kwam ik erbij, naast mijn vader en twee ooms en hebben we een nieuw bedrijf gebouwd in Deinze van 10,7 hectare", vervolgt Tom. "Een kas van 4,5 ha en een kas van 6,2 ha. De kleinste kas was toen al uitgerust met diffuus glas. We telen vooral trostomaten waarvan een groot deel voor Carrefour is. Wij zijn hun enige leverancier van trossen onder het kkc-label. Het andere deel wordt afgezet via de telersvereniging Tomeco die alles centraal sorteert en verpakt."

Al snel werd besloten om een tweede fase van 5,6 hectare bij te bouwen. "De nood om jaarrond te leveren werd alsmaar hoger, waardoor we deze kas uitgerust hebben met belichting. Daarvoor hebben we voor full led gekozen (topbelichting). Het stroomverbruik is fors lager en de planten reageren positief op het licht.

Om het warmteverlies ten opzichte van de SON-T lampen te compenseren hebben we een dubbel scherm gelegd. Bovenaan ligt het verduisteringsdoek en onderaan het energiescherm. Ook ligt een extra verwarmingsbuis tussen de koppen van de planten.

Op voorhand wisten we dat de planning krap zou zijn en alle partijen hebben het maximale ingezet wat mogelijk was om alles op tijd klaar te krijgen. Dat was niet zo eenvoudig door het extreme weer dat we gehad hebben.

Op 7 juli zijn we begonnen met de onderbouw en op 5 november hebben we geplant. Om op die korte termijn klaar te raken hebben we in overleg met de aannemers zelf ook heel wat werk verricht in de kas.

Er stond een WKK van 7,5 MW en daar is nu een bijgekomen van 5 MW. De loods wordt ook uitgebreid. Er komt een 3 nieuwe volautomatische afweeglijnen in, waardoor we bestellingen in notime kunnen afwerken.

Daarnaast werken we intensief samen met onze buur, Aqua4C die Omegabaars teelt. Deze vis krijgt warmte, elektriciteit en vers regenwater van ons. Wij krijgen het efuent terug dat we gebruiken als voeding voor de tomaten.

De cirkel is dus volledig rond. Met de nieuwe led-kas, kunnen we onze klanten jaarrond voorzien van lekkere tomaten gekweekt met aandacht voor de omgeving. Er ligt nog 5 ha grond te wachten", sluit Tom af dus zou het zomaar kunnen dat Havecon voor een nieuw bouwproject weer richting Deinze mag afreizen.  

 

Dit artikel komt uit de HaveContact 2019, die dit weekend weer op de mat valt, binnnekort online verschijnt en volgende week op de HortiContact te vinden is in de stand van Havecon, 109. 

Voor meer informatie:
Havecon Kassenbouw B.V.
Marconistraat 32
2665 JE Bleiswijk
T: +31(0)10 266 32 70
F: +31(0)10 266 32 71
info@havecon.com
www.havecon.com

Tomato Masters
T. +32 (0)93357701
M. +32 (0)494 84 09 55 
Stokstormestraat 14 A
9800 Deinze
info@tomatomasters.be
www.tomatomasters.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven