Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van tomatenteler naar toertochten

Leo van der Houwen pakt oude hobby weer op

Tholen - Leo van der Houwen heeft dit jaar een opmerkelijke overstap gemaakt: van het beheren van 18 hectare aan tomatenkassen naar het onderhouden en verhuren van een verzameling klassieke brommers. Hoewel tomaten en brommers op het eerste gezicht weinig gemeen hebben, is er een verbindende factor: techniek en mensen.

Het begon allemaal in 2021, toen Leo nadacht over het afbouwen van zijn carrière als tomatenteler. Met twee bedrijven onder zijn hoede en geen duidelijke opvolger in zicht, wilde hij één van de twee bedrijven verkopen. Na diverse gesprekken met geïnteresseerden bleek hij de rigoureuze stap te maken om beide bedrijven te verkopen.

Na een jaartje freewheelen, de bucketlist afwerken en de nodige aandacht voor de overdracht van zijn bedrijven, ontstond de behoefte om weer iets te gaan ondernemen. Het idee ontstond toen hij stuitte op de website van zundapphuren.nl in Noord-Holland voor een leuk dagje uit.

Passie voor tweetakt
Wat begon als een impulsieve rit voor de lol, ontketende al snel een nieuw idee in Leo's gedachten. Hij besloot een soortgelijk bedrijf op te zetten in het zuiden van het land. Door zijn interesse voor techniek en het vooruitzicht mensen blij te maken, leek het hem de perfecte onderneming. Leo: "Ik heb niet meer de ambitie om een groot bedrijf neer te gaan zetten. Ik wil vooral iets om handen hebben. Als ik mensen een dag plezier kan bieden, en er een klein plusje mee maak, vind ik het al prima."

Leo, ooit een fanatieke brommerrijder in zijn jeugd, kreeg weer de passie terug voor de tweetakt. Als 'rebelse' puber sleutelde hij graag aan de tweewielers om ze soepel te laten rijden. "Ik had er in de loods altijd wel een aantal staan waarmee ik bezig was. Mijn vader grapte dan wel eens dat hij beter de fietsenmaker in het dorp kon opkopen voor me in plaats van het familiebedrijf voor te zetten," vertelt Leo lachend. Dat sleutelen bleek nog altijd goed in de vingers te zitten. Hij kocht een 30-tal oudjes op en zorgt er persoonlijk voor dat deze goed onderhouden worden.

Authentieke ervaringen
De brommervloot bestaat uit zowel automatische Pucks als handgeschakelde brommers zoals Kreidlers en Zundapps, met of zonder kickstart, die een sportievere rijervaring bieden. Dat laatste vereist enige oefening en vaardigheid, maar het zijn ook vaardigheden die je niet snel verleert als je ooit het brommer rijden onder de knie had.

Het is ook precies de doelgroep waar Leo nu op mikt. Met de opkomst van e-shoppers en elektrische voertuigen, gelooft Leo dat er juist vraag is naar authentieke ervaringen. Zijn klanten kunnen genieten van het nostalgische gevoel van het rijden op een ouderwetse tweewieler, compleet met de geur van fossiele brandstof en het geluid van een tweetaktmotor.

"We hebben een aantal prachtige toertochten uitgezet voor een dagje terug in de tijd en met een gangetje van zo'n 50 km/uur door het Brabantse landschap of over de Zeeuwse klei. Tussendoor een terrasje pakken of visje eten maakt de dag compleet en eventueel kunnen we op verzoek ook nog een en ander daaromheen verzorgen," vertelt Leo.

Rust na de tomaten
Het verruilen van brommers voor tomaten brengt vooral rust. Leo stapte al op jonge leeftijd in het familiebedrijf, en na het overnemen van het stokje specialiseerde hij zich als een van de eersten in de tomatenteelt op substraat en bleef hij vooroplopen. Hij bouwde het steeds verder uit naar twee bedrijven met in totaal 18 hectare in beheer. Leo: "Ik deed het grotendeels alleen en op het laatst ben je meer een manager dan een teler. Er wordt verwacht dat je steeds meegroeit en dat je steeds meer van jezelf vraagt, waarbij de regelgeving en de werkdruk alleen maar toenemen. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat ik zo niet verder kon gaan. Ik was niet van plan om te stoppen, maar om met één locatie verder te gaan. Het liep anders en ik ben blij dat ik toch weer een onderneming kan starten, zonder alle sores van een groot bedrijf eromheen. Vooral de techniek en het omgaan met mensen vind ik leuk, en dat blijft.

Dit artikel verscheen eerder in editie 4, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
[email protected]