Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rapport Aardbeienteelt Vlaanderen

"Aardbeienbedrijven spreiden risico door de combinatie van teeltwijzen"

Vlaanderen telt 530 aardbeienbedrijven die samen 733 hectare in openlucht en 454 hectare onder beschutting bewerken. Jaarlijks leveren ze meer dan 45.000 ton aardbeien aan de coöperaties. De productie situeert zich vooral in de provincies Antwerpen en Limburg. Gespecialiseerde bedrijven combineren vaak teeltwijzen om het risico te spreiden. Dat blijkt uit een nieuw rapport over de aardbeienteelt in Vlaanderen.

Een gemiddeld gespecialiseerd aardbeienbedrijf in het Landbouwmonitoringsnetwerk, een steekproef van land- en tuinbouwbedrijven, produceert 150 ton aardbeien op 4 hectare beteelde oppervlakte. 18% van de productie komt van openluchtteelten, 25% van teelten onder toegankelijke kappen en 58% van serreteelten.

Kapitaalintensieve teelt levert meer opbrengst op
De productie is groter wanneer de planthoeveelheid groot is: substraatteelten produceren meer dan vollegrondsteelten. Ook het teeltmilieu speelt een belangrijke rol: serreteelten hebben een grotere productie dan teelten onder toegankelijke kappen en openluchtteelten. De verkoopprijs is sterk afhankelijk van het verkooptijdstip en de kwaliteit. Daarom is de prijs van aardbeien uit verwarmde serres veel hoger dan die uit openluchtteelten.

Beide variabelen versterken elkaar, waardoor de opbrengst het patroon van kapitaalintensiteit in zeer grote mate volgt. Zo behaalt een verwarmde serreteelt gemiddeld een productie van 550 kilogram per are geteelde aardbeien en een opbrengst van 2.045 euro. Een gemiddelde substraatteelt onder toegankelijke kappen produceert 333 kilogram per are met een opbrengst van  833 euro, en de vollegrondsteelt in openlucht sluit de rij met een productie en opbrengst van 205 kilogram en 448 euro per are.

Meer opbrengst, maar ook hogere kosten
Kapitaalintensieve teelten behalen de grootste opbrengsten, maar ondervinden ook hogere variabele en vaste kosten. De belangrijkste variabele kostenposten zijn seizoensarbeid en zaai- en pootgoed. Voor de verwarmde teelten komen daar ook nog de energiekosten bij. De afschrijvingen en fictieve intresten bepalen het grootste deel van de vaste kosten.

De opbrengsten en kosten leiden tot het bruto saldo en het familiaal arbeidsinkomen. Het bruto saldo van de gespecialiseerde bedrijven in de steekproef is altijd sterk positief en bedraagt gemiddeld 547 euro per are. Het familiaal arbeidsinkomen is bijna altijd positief en kent een gemiddelde van 265 euro per are geteelde aardbeien. De productie onder warm glas scoort het best, met een bruto saldo en familiaal arbeidsinkomen van 1.132 en 723 euro per are geteelde aardbeien.

De andere teeltwijzen behalen lagere waarden, waarbij de vollegrondsteelt in openlucht de rij sluit met een gemiddelde van respectievelijk 129 en 50 euro per are. Gespecialiseerde aardbeienbedrijven mikken vaak op een diverse en gespreide productie door een combinatie van teeltwijzen. Door het gebruik van assimilatiebelichting kunnen ze het jaar rond telen.

Het rapport is beschikbaar op www.vlaanderen.be/landbouw/studies.

Publicatiedatum: