Per 1 januari 2019 niet meer dan 100% WOZ-waarde afschrijven

Verlaging afschrijven onroerend goed binnen het bedrijf

Het wordt extra belangrijk om de WOZ bepaling van uw bedrijf die meestal in februari van elk jaar in de bus valt, kritisch te beoordelen, meldt AAB.

De afschrijving op onroerend goed in eigen gebruik in de vpb wordt namelijk beperkt. Nu mag nog tot 50% van de WOZ-waarde worden afgeschreven. Per 1 januari 2019 mag niet meer worden afgeschreven dan tot 100% van de WOZ-waarde. De beperking van afschrijving geldt niet voor duurzame gebouwen (groenlabelkas etc.) en ouder vastgoed.

Voorbeeld
Stel de WOZ-waarde van een pand is € 1.000.000 en de boekwaarde is € 900.000. In de oude situatie mocht tot 50% van de WOZ-waarde, in dit voorbeeld dus tot € 500.000, worden afgeschreven. In de nieuwe plannen mag niet meer onder de WOZ-waarde worden afgeschreven. In dit voorbeeld is er dus geen afschrijving meer mogelijk.Verzachting maatregel beperking afschrijving
Als verzachting van de maatregel uit het Belastingplan is opgenomen dat als het gebouw voor 1 januari 2019 door de belastingplichtige in gebruik is genomen en op dat gebouw nog geen drie jaar is afgeschreven, de belastingplichtige alsnog deze drie jaar volgens het oude regime mag blijven afschrijven. Het maakt daarbij dan niet uit of de boekwaarde daardoor onder 100% van de WOZ-waarde uitkomt.

Let op!
Deze maatregel is alleen van toepassing op vennootschapsbelastingplichtigen.

Voor meer informatie:
AAB
www.aabnl.nl

Rene van Kester
r.vankester@aabnl.nl 

Ad van den Berg
a.vandenberg@aabnl.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.