Flynth:

Vanaf 1 januari drie keer zoveel loonbelastingstabellen: onderscheid tussen inwoners en niet-inwoners

Vanaf 1 januari 2019 komen er drie keer zoveel loonbelastingtabellen. Dit komt doordat er straks voor de heffingskortingen onderscheid wordt gemaakt tussen inwoners en niet-inwoners van Nederland.

Vanaf 2019 hebben alleen inwoners van Nederland recht op het belastingdeel van de loonheffingskorting. Niet-inwoners kunnen straks alleen nog aanspraak maken op het premiedeel met de voorwaarde dat zij in Nederland verzekerd zijn voor de volksverzekeringen.

Uitzondering: arbeidskorting
Voor het belastingdeel van één van de heffingskortingen (de arbeidskorting), geldt een uitzondering. De volgende niet-inwoners van Nederland hebben wel recht op het belastingdeel van de arbeidskorting:

  • werknemers die inwoner zijn van een ander EU-land
  • werknemers die inwoner zijn van een EER-land (IJsland, Noorwegen en Liechtenstein)
  • werknemers die inwoner zijn van de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba)

Onderscheid inwoners en niet-inwoners
In de loonbelastingtabellen wordt er straks onderscheid gemaakt tussen drie groepen werknemers:

  1. werknemers die inwoner zijn van Nederland
  2. werknemers die inwoner zijn van een andere lidstaat van de Europese Unie, van een EER-land of de BES-eilanden
  3. werknemers die inwoner zijn van een ander land dan de landen onder 1 en 2

Van de huidige loonbelastingtabellen komen volgend jaar drie aparte loonbelastingtabellen: één voor iedere groep werknemers.

Inwoner van Nederland: ja of nee?
Bij een werknemer die in Nederland én in het buitenland woont of verblijft, is het de vraag of hij inwoner van Nederland is. Hij wordt alleen gezien als inwoner van Nederland als zijn sociale en economische leven zich hier afspeelt. Woont zijn gezin bijvoorbeeld in het buitenland, gaan zijn kinderen daar naar school en houdt hij daar bankrekeningen aan? Dan is hij geen inwoner van Nederland en heeft hij geen recht op het belastingdeel van de heffingskortingen.

Bij een werknemer zonder gezin is de intentie van belang. Is hij van plan zich hier te vestigen? Dan is hij inwoner van Nederland. Is hij van plan om hier alleen korte tijd te blijven? Dan is hij dat niet.

Twijfel?
Is het niet zeker of uw werknemer wordt gezien als inwoner van Nederland? "Dan kunt u uw werknemer vragen om een woonplaatsverklaring", adviseert Flynth. "U weet dan zeker van welk land hij inwoner is. De werknemer kan deze verklaring aanvragen bij het belastingkantoor waaronder hij valt. Dit kan ook in het buitenland zijn."

Voor meer informatie:
Flynth 
www.flynth.nl

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.