Jasper Verhoeven, Royal Brinkman:

“Teeltwisseling met schuim voor emissieloze teelt zonder productieverliezen”

De trend is ingezet om in de sector emissieloos producten te telen, ook zachtfruit. Ondanks deze eis willen telers risico’s afdekken om de teelt zo optimaal mogelijk te laten verlopen zonder productieverliezen. Met de juiste keuze van middelen en de juiste toepassingstechniek kan dit in de praktijk worden gerealiseerd, vertelt Jasper Verhoeven, productspecialist Desinfectie en Hygiëne bij Royal Brinkman.

Watersystemen werden vaak gereinigd met milieubelastende middelen en veel waterverbruik. Royal Brinkman zet in op een schoon watersysteem door gebruik te maken van de gestabiliseerde waterstofperoxide Huwasan zowel tijdens de teelt, als bij de teeltwisseling. “Dit product is stabiel, meetbaar, veilig en niet milieubelastend.”

Milieuvriendelijke alternatieven
Glasopstanden worden vaak gereinigd met middelen op basis van fluoride, maar er zijn inmiddels ook milieuvriendelijke middelen op de markt. “Eén zo’n product binnen ons assortiment is het nieuwe ecologisch product Greenhouse Glassclean, dat biologisch afbreekbaar is. Hierbij vormt spoelwater met restanten product dus geen probleem meer voor drainwater en milieu.”

Teeltgoten reinigen zorgt voor veel afvalwater, waarvan een groot deel ook in het drainsysteem komt. “Hiervoor wordt soms ook chloor gebruikt. Dit is ook zeer goed uit te voeren met het reinigingsmiddel Menno Hortisept Clean (Plus). Het middel is speciaal ontwikkeld voor toepassing in de tuinbouw. Het is een alkalisch product om organische vervuiling en plantsappen los te weken om dit vervolgens af te spoelen met water zonder achterblijven van residu.”

Schuimtoepassing
“De keuze is of niet schuimend, of juist een schuimende toepassing (PLUS = schuimend)”, vervolgt Jasper. “Door schuimtoepassing ontstaat vaak een beter resultaat doordat de gehele oppervlakte bedekt wordt (ook verticaal), de contacttijd verlengd wordt wat het effect vergroot, en goed zichtbaar is welke delen nog niet behandeld zijn.”

Ontsmetten van kas en materialen is een belangrijke stap, zeker in de teeltwisseling. “Toch worden hiervoor vaak producten gebruikt waarvan de werking op plantpathogenen niet altijd bewezen is en ook milieubelastend kunnen zijn. MENNO Florades heeft als enige desinfectiemiddel voor de glastuinbouw een toelating als gewasbeschermingsmiddel met in onderzoeken bewezen werking tegen de meeste plantpathogene bacteriën, schimmels (incl. rustsporen), virussen en viroïden.” Het product is gebaseerd op het natuurlijke Benzoëzuur, wat als werkzame stof op de Europese lijst van gewasbeschermingsmiddelen (Annex 1) opgenomen is. “MENNO Florades tast materialen niet aan, is stabiel, pH onafhankelijk, is (zeker bij schuimtoepassing) langdurige effectief en is milieuvriendelijk.”

Voor meer informatie:
Royal Brinkman 
info@royalbrinkman.nl
www.royalbrinkman.nl

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven