Scelta Mushrooms BV heeft succesvol toestemming gekregen van EFSA, de Europese voedsel veiligheidsautoriteit, om de status nieuw voedingsmiddel of novel food te mogen gebruiken. In lijn met verordening (EU) 2018/1011 van 17 juli 2018 heeft Scelta een methode ontwikkeld die vitamine D2 vrij laat komen in champignons. Deze vitamine is van nature namelijk beschikbaar in champignons.In 2014 is Scelta Mushrooms gestart met onderzoek naar methodes om toegang te krijgen tot vitamine D2 in champignons. De organisatie heeft nu officieel groen licht gekregen om haar wereldwijde klanten in meer dan 70 landen te voorzien van champignons rijk aan vitamine D2. Dit doet ze vanuit de recent gebouwde state-of-the-art Scelta Essenza fabriek in Venlo. Deze ontwikkeling is in lijn met de missie van het bedrijf om te streven naar een voedzamere en gezondere toekomst.

Champignons bevatten een provitamine genaamd ergosterol dat onder invloed van UVB-licht omgezet wordt in vitamine D2. UVB-licht is een groot onderdeel van het natuurlijke zonlicht. Het omzetten in vitamine D2 doet de champignon dan ook helemaal uit zichzelf. Er wordt niets aan het product toegevoegd.

Het kweken van witte champignons (Agaricus bisporus) gebeurt binnen en daarmee buiten het bereik van zonlicht. Daarom wordt tijdens het verwerkingsproces een UVB-behandeling toegepast om de vitamine D beschikbaar te maken. Gezien het proces gecontroleerd en gecheckt wordt heeft Scelta hierbij invloed op de exacte hoeveelheid vrijgekomen vitamine D2.Vitamine D heeft een positieve invloed op zowel de fysieke als mentale gezondheid van de mens. De hoofdfunctie is het onderhouden van de calcium balans die nodig is voor o.a. sterke botten. Vitamine D speelt daarnaast een belangrijk rol in het versterken van het immuunsysteem en bij het onderhouden en repareren van DNA en menselijke genen. Scelta begint allereerst met het beschikbaar maken van champignons met vitamine D2 in haar innovatieve Ecopouch verpakking. Een veelzijdig clean label product waarbij de champignons geconserveerd worden in een aluminium zak. De Ecopouch wordt voornamelijk verkocht in de Food service markt. Scelta is wereldwijd de eerste die deze methode toepast op verwerkte champignons.

Ondertussen worden ander productieprocessen voorbereid om vervolgens ook verrijkt te worden met vitamine D, zoals champignon poeders en gedroogde champignons.