Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Trostomaat met dubbele tros

Te diep in het glaasje gekeken en nu dubbel aan het zien? Echt niet. Wetenschappers hebben daadwerkelijk een plant ontwikkeld die een dubbele tros aanmaakt.

De wetenschappers doen onderzoek naar het genetische profiel van de tomatenplant. Daardoor weten ze welk gen verantwoordelijk is voor het aanmaken van te veel trossen. Deze genen zijn ook verantwoordelijk voor de vorming van bloemen en de afrijping van het fruit. En door deze genen te manipuleren, lukte het ze om een dubbele tros aan te maken. De onderzoekers hebben hun ontdekking bekend gemaakt in het magazine Cell.



In hun onderzoek hebben ze meer ontdekt. Zo vonden ze een oud gen, verantwoordelijk voor een grotere kroon op de tomaten. Een ander gen, Jointless2, is een 20e-eeuwse mutant en zorgt voor een zachtere stengel, maar een betere hechting aan de plant. Dat is natuurlijk een erg gewenste eigenschap.

Toch hangt wetenschapper Zachary Lippman van Cold Spring Harbor Laboratory de vlag nog niet uit. "Het betekent niet dat de opbrengst omhoog gaat. De plant heeft daar energie voor nodig en moet desondanks in balans blijven. Dat lukt niet met te veel vruchten eraan."

Lees het hele onderzoek hier.
Publicatiedatum: