Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Albert Boot, Herkuplast:

"Meer flexibiliteit met aardbeientray voor eenmalig gebruik"

Tholen - Met de groei van de aardbeiensector groeit ook de vraag naar sterk uitgangsmateriaal. Bij HerkuPlast spelen ze hierop in met trayplanten trays voor eenmalig gebruik. "Maximale hygiƫne tegen beperkte kosten", vat Albert Boot samen. "En natuurlijk recyclen we de trays."

Groeiende sector
"De aardbeiensector is de laatste jaren enorm gegroeid. Het opkweken van trayplanten is daarmee een sector op zich geworden." Dat vertelt Albert Boot van Herkuplast. "Aardbeientelers willen zo vroeg mogelijk produceren omdat de vraag naar aardbeien in de lift zit."

Om de trayplanten opkwekers optimaal te ondersteunen, introduceert Herkuplast twee nieuwe trayplanten opkweektrays voor eenmalig gebruik. "Ze zijn gemaakt van lichter materiaal dan de huidige herbruikbare opkweektrays", laat Albert zien. "Daarom zijn ze natuurlijk goedkoper. Bovendien hoef je ze na gebruik niet meer chemisch te ontsmetten: je gebruikt juist een nieuwe tray." Herkuplast verzamelt de gebruikte trays en recycleert het materiaal.






Herkuplast introduceert de eenmalige tray in twee maten. "De 250 cc tray (10 plantgaten per tray) is geschikt voor planten die in augustus moeten produceren, of voor de gekoelde opslag tot aan het voorjaar. De 130 cc tray (16 plantgaten per tray) is voor de mini trayplanten. Die zijn met name geschikt voor de eenmalig dragende rassen en de stellingenteelt."



Meer flexibiliteit
Volgens Boot biedt dit goedkopere alternatief ook meer flexibiliteit. "Veel trayplantenkwekers prefereren een wegwerptray omdat ze niet weten hoe de markt er over vijf jaar uit ziet. Misschien veranderen de potmaten de komende jaren wel of gaan telers op zoek naar andere alternatieven. Allemaal redenen om het zekere voor het onzekere te nemen en voor een flexibel systeem met goedkopere trays te kiezen in plaats van veel kapitaal te investeren in herbruikbare trays."


Alfred Boot van HerkuPlast op de Fruit Logistica in Berlijn

Samenwerking
HerkuPlast ontwikkelde het systeem in nauwe samenwerking met de zachtfruitsector. "Er gebeurt een heleboel in de aardbeiensector en daarom vinden we het heel belangrijk voor ons als leverancier om deel te nemen aan discussies en evenementen zoals het Global Berry Congress en het International Strawberry Congress. We willen met de sector sparren en een flink deel van onze winst herinvesteren in onderzoek, ontwikkeling en kennisoverdracht binnen de sector. Deze twee nieuwe trays zijn een direct gevolg van deze strategie."

De tray met 1o gaats tray is sinds maart beschikbaar, de 16 gaats tray komt in april beschikbaar.

Voor meer informatie en monsters:
HerkuPlast
Alfred Boot