Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alain Tulpin, Tulpin Group:

"Egyptisch aardbeienseizoen steeds korter en geconcentreerder"

Tholen - Het seizoen van Egyptische aardbeien is al bijna voorbij. Opvallend is dat het seizoen elk jaar korter wordt", vertelt Alain Tulpin van de Tulpin Group, het AGF-luchtvrachtbedrijf dat met name aardbeien vervoert. Hij geeft aan dat er momenteel nog wat volumes Egyptische aardbeien naar Engeland gaan. "Egypte is er dit seizoen heel zwaar ingegaan, en de planten kunnen natuurlijk ook niet blijven geven", concludeert hij.



Stijgend volume
Een tiental jaar geleden liep het Egyptische aardbeienseizoen tot half maart, maar het is elk jaar wat eerder afgelopen. "Daarnaast komt Spanje natuurlijk elk jaar eerder met vroegere variëteiten. Ook Marokko begint nu met het seizoen." Hij geeft aan dat veel Europese importeurs eerder voor Spanje kiezen als die eenmaal op de markt komen. "Die hebben de hele winter al Spaanse groenten ontvangen en als die aflader dan ook aardbeien heeft nemen ze die meteen op in het assortiment. Het land dat het langste doorgaat met Egyptische is Engeland." Alain vertelt dat ondanks dat het seizoen korter wordt, het volume van Egyptische aardbeien jaarlijks toeneemt. "De periode wordt korter, maar geconcentreerder. Vroeger was dat 20 november tot half maart. De laatste jaren krijg je na 15 februari geen kilo meer." Volgens hem doet Israël daarentegen wel steeds minder volumes. "Een jaar of vijf terug kwam er nog 1,5 miljoen kilo. Dit jaar is er nog maar 22.000 kilo naar de EU gegaan. Israël legt zich steeds minder toe op aardbeienteelt, meer op groententeelt."

Het Egyptische seizoen is volgens hem goed verlopen dit seizoen. "Ik denk dat de telers niet mogen klagen. 60% is afgezet voor de feestperiode en dat is de bestbetaalde periode van het jaar." Op de vraag of het Egyptische seizoen de komende jaren nog korter kan worden antwoord hij bevestigend. "Onder normale omstandigheden verwacht ik een volumegroei in een kortere periode."

Voor meer informatie:
Alain Tulpin
Tulpin Group
tulpingroup@skynet.be
www.tulpingroup.eu
Tel: +32 59 80 66 33