Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Volautomatische robot gaat samenwerken met tomatenplukker

De markt wacht er al lang op, maar eerdaags is het dan toch zover. De eerste tien oogstrobots, waar door Certhon en DENSO hard aan is gewerkt, kunnen de kas in. In augustus zijn ze klaar. Het gaat om robot Artemy. Timo Kleijwegt van Certhon gaf dinsdag op het Global Tomato Congress wat extra uitleg over wat de markt kan verwachten. De robot zal op GreenTech Amsterdam komende maand te zien zijn.

Samenwerking met mens
Aan de robot is zoals gezegd jaren gewerkt. Een recente uitdaging was de opkomst van LED-belichting. Daar kan de robot goed mee omgaan, deelde Timo. De robotontwikkelaars zetten in op een arbeidsreductie met behulp van de robot van 40 tot 50 procent. De klus in de kas zal daarmee geklaard gaan worden door mens én robot. Dat gaat op 'een ongelooflijk veilige manier', zo benadrukt Lotte van Rijn eerder deze week al bij de introductie.

Artemy gaat cherrytomaten oogsten. Daar ligt nu de focus. Inclusief de logistiek heeft de robot 26,5 seconde per tros nodig. Zonder logistieke handelingen, zoals van pad wisselen en ook krattenlogistiek, zakt dat getal tot 22 seconde per tros.

De mens haalt 90 kilogram, maar de mens werkt niet 24/7. Artemy kan dat wel, al is voor de berekening van de businesscase uitgegaan van 20 uur draaien per dag. Hiervoor is de robot uitgerust met twee batterijen. Aanschaf van de robot verdient een teler volgens berekeningen van de robotbouwer binnen vijf jaar terug. Per hectare wordt met 1,2 robot gerekend. Momenteel is de robot al actief bij veredelingsbedrijf Bayer De Ruiter.

Artemy is te zien op GreenTech Amsterdam in Hall 5, stand 05.250. De beurs wordt gehouden van 11 tot 13 juni, in RAI Amsterdam.

Voor meer informatie:
Certhon
[email protected]
www.certhon.com

Publicatiedatum: