Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plastic in het schap irriteert consument

Hoeveel plastic is nodig op de AGF-afdeling van een supermarkt? Een post op het Amerikaanse platform Reddit toont de versafdeling van een Nederlandse supermarkt, waar een nevelinstallatie waterdruppels sprayt over groenten en fruit die allemaal in plastic verpakt lijken.

"Het plastic is verspillend, en het bevochtigen van plastic is extra verspilling. En trouwens, als water tussen het plastic en het product komt, gaat de houdbaarheid ook nog eens achteruit", leest een van de reacties. Hoewel het al twee maanden geleden is, is de foto onlangs opgepakt door andere websites.

Het gebruik van plastic om groenten is al langer onderwerp van discussie. Supermarkten nemen, ook door druk vanuit de Europese Unie, maatregelen om het plasticgebruik tegen te gaan. Albert Heijn, de supermarkt waar de betreffende foto gemaakt is, kondigde bijvoorbeeld in 2019 aan te stoppen met verpakkingen om paprika's, bananen, rode puntpaprika's en bospeen. Ook verkopen ze herbruikbare, wasbare, zakjes voor groenten en fruit

Tegelijkertijd heeft plastic volgens de leveranciers een belangrijke rol in de schappen. Een komkommer in plastic is 10 tot 14 dagen langer houdbaar dan een onverpakte variant. Zo kan het plastic ook voedselverspilling voorkomen. Bovendien mogen volgens Europese wetten, die in Nederland streng nageleefd worden, biologische groenten en fruit vaak niet onherkenbaar naast conventionele producten liggen. Ook dat resulteert in plastic in het schap.

Ook voor het benevelen van groenten geldt dat het gebruik met de houdbaarheid te maken heeft. Winkeliers kunnen hun groenten en fruit langer vers houden door ze te 'besproeien' met mist, bleek in 2017 uit onderzoek van een Deense universiteit. Dat komt vooral doordat de temperatuur van producten in het schap vier tot vijf graden daalt.

Over de combinatie mist en plastic zijn geen gegevens beschikbaar - dus of de winkelier, of de consument in deze situatie de mist in gaat, is nog de vraag.

Publicatiedatum: