Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Smart Packaging Solutions

“Punnet is het lage segment qua grammage in massief karton”

Tholen - Nu vanuit de retail en Europese wetgeving plastic steeds harder wordt geweerd uit de groente- en fruitafdeling, is er nood aan een robuust duurzaam alternatief voor hardfruit zoals appelen en peren. Massief karton is een optie. Sinds twee jaar is Smart Packaging Solutions fors aan het investeren in de ontwikkeling en productie van met name punnets uit dit stevige materiaal.

Martijn Fluyt, Product Development Manager van Smart Packaging Solutions: "Punnet is het lage segment wat betreft grammage in massief karton". We waren al een tijdje aan het overwegen over het al dan niet ontwikkelen van dit segment. De nodige investeringen zijn gedaan en nu zijn we in staat om punnets te maken."

Smart Packaging Solutions is de specialty Brand voor massief karton binnen de VPK Group. Over drie productielocaties heen worden tot 150.000 ton massief kartonnen verpakkingen per jaar geproduceerd voor de sectoren groenten, vlees, kip, vis en bloemen. Martijn: "In Dendermonde (BE) en Loenen (NL) produceren en verwerken we grondstoffen tot een afgewerkte doos. Onze fabriek in het Vlaamse Meer verwerkt enkel karton en hier is ons competence center gevestigd. In Meer worden alle nieuwe ontwikkelingen bedacht voor de agro- en bloemenindustrie. Het aanreiken van een oplossing voor de klant staat er centraal."

Voor hardfruit, spruiten en champignons
De 100% circulaire en duurzame punnets zijn ontworpen voor de iets zwaardere groenten en fruit, waar vaak ook wat vocht bij komt kijken, legt Martijn uit. "Denk aan peren en spruiten, maar niet meteen aan 150 gram blauwe bessen. Daarvoor zijn er oplossingen in een lichter materiaal."

Champignons, ook al is het een licht product, is een AGF-artikel waarvoor Smart Packaging Solutions grote hoeveelheden massief kartonnen punnets aflevert. "Champignons zijn licht, maar ze hebben een verpakking met body nodig, omdat er veel vocht bij komt kijken. Met de geleidelijke uitbanning van plastic zie je steeds meer paddenstoelen in kartonnen bakjes, uiteraard met een coating. Die is momenteel nog van PE, maar ook dat is in principe niet wenselijk. Daar proberen we dus alternatieven voor te zoeken. We hebben er al enkele die volledig biologisch afbreekbaar zijn – en dus kan de hele verpakking zo bij het oud papier –, maar de barrière is nog niet zo effectief als polyethyleen. Er zal eerst nog wat water door de Rijn moeten lopen voordat we de nieuwe coating op de markt kunnen brengen. Maar door het feit dat het een heel dun laagje PE is, kun je de huidige oplossingen perfect recycleren."

Makkelijk hanteerbaar
De champignonpunnets worden nog vaak geflowpacked of topseal afgedekt. "Het is nog geen monoverpakking. Het zijn stapjes die we zetten. De peren hebben wel een kartonnen dekseltje. De perenpunnets zijn bovendien makkelijk hanteerbaar en hersluitbaar. Om het product toch zichtbaar te houden, worden er gaten in het karton gemaakt. De verpakking kan worden gepersonaliseerd, zowel qua afmeting, ontwerp als bedrukking met specifieke merkkleuren en logo's," legt Martijn uit.

Het gros van het massief karton wordt gestanst plano geleverd. "De grote partijen hebben zelf hun opzetmachines. Vanaf een bepaald aantal verpakkingen per jaar is het voor bedrijven voordeliger om zelf de punnets te vormen. Champignon is bovendien een jaarrond product. Maar de punnets kunnen ook hier bij ons worden opgezet, zodat de klant ze enkel hoeft te ontnesten."

Ecologische voetafdruk
"Smart Packaging Solutions is continu bezig om verpakkingen zo milieuvriendelijk te produceren met zo min mogelijk CO2-uitstoot. We maken spaarzaam gebruik van energie en grondstoffen en nemen deel aan de energiebeleidsovereenkomst (EBO) in Vlaanderen", vertelt Martijn. Om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden, werkt het bedrijf op basis van een energieplan. Hier zijn maatregelen in opgenomen voor een zo efficiënt mogelijk energieverbruik. "Zo maken we veel gebruik van eigen opgewekte energie en investeren we in duurzame productiemachines met efficiëntere motoren. Jaarlijks rapporteren we over de effecten die deze maatregelen hebben op de milieu-impact", besluit Martijn.

Dit artikel verscheen eerder in editie 3, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Smart Packaging Solutions
Oude baan 120
9200 Dendermonde, België
Tel: +32 52 26 19 11
[email protected]
www.smart-packaging-solutions.com