Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenprijzen lager in februari dan in voorgaande crisiswinters

De tomatenprijzen zijn in februari fors achtergebleven bij februari vorig jaar. Een kilo Nederlandse trostomaten leverde 1,52 euro per kilo op, 52 procent minder dan in februari vorig jaar. In Spanje lag de prijs zelfs 70 procent lager.

Over de hele linie in de Europese Unie kwam de prijs op 1,58 euro per kilo uit. Daarmee ligt de prijs onder het vijfjarig gemiddelde, zo blijkt uit een nieuw Europees prijzenoverzicht.

De prijsdaling gaat tegen de trend in. Een lichte prijsstijging in februari was de afgelopen jaren gebruikelijk. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat anders dan de afgelopen twee winters er weer meer belichte teelten zijn opgezet. Ook komen weer meer telers traditioneel vroeg in productie, na bovendien een milde winter.

Vooral 2023 was extreem
De prijs voor een Nederlandse trostomaat komt in februari 14 procent onder het gemiddelde uit. De beter betaalde cherry- en specialtytomaten noteren 3,43 euro per kilo, gelijk aan het vijfjarig gemiddelde. Vooral voorjaar 2023 was dus extreem.

In Spanje blijft de prijs verder achter bij het vijfjarig gemiddelde. Een kilo trostomaten levert ruim 69 eurocent op. Dat is 43 procent minder dan het vijfjarig gemiddelde. Ook voor losse tomaten (-29%) en cherry- en speciality tomaten (-46%) liggen de prijzen fors lager dan het vijfjarig gemiddelde.

Importcijfers
De prijzen lagen dus veelal lager in februari, maar direct wijzen op meer importdruk is op basis van de cijfers niet terecht, zo lijkt het. Het overzicht laat voor import uit Marokko en Turkije een afname in februari zien, waarbij de totale import dichtbij het vijfjarig gemiddelde komt.

De EU-export ligt in lijn met die van vorig jaar. Dat is aanzienlijk minder dan het vijfjarig gemiddelde. Opvallend is een stijging in het tonnage vanuit Portugal. Dat nam volgens Eurostat-cijfers toe tot 233 duizend ton (in 2022 was dat nog 155 duizend ton).