Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Bij een gesplitst bouwvlak kunnen vrij grote problemen ontstaan"

Er liggen problemen op de loer wanneer men zelf in de bedrijfswoning blijft zitten bij de verkoop van het bedrijfsgedeelte.

Makelaar Adrie Welte en adviseur Eric Zegers van Arvalis waarschuwen hiervoor nu ze het afgelopen halfjaar een aantal keren vervelende situaties tegen zijn gekomen.

Arvalis-makelaar Adrie Welte somt een voorbeeld op van problemen die vooraf niet voorzien waren. "Een klant verkocht zijn glastuinbouwbedrijf maar bleef in zijn eigen huis zitten, omdat het nog goed wonen was. Op een gegeven moment legde hij de vraag neer om het huis te verkopen en er een plattelandswoning van te maken. Maar de huidige eigenaar van het glastuinbouwbedrijf gaf aan dat het een bedrijfswoning blijft en maakte bezwaar, omdat het bij het bedrijf hoort. En dan trek je aan het kortste eind en heeft de wooneigenaar geen poot om op te staan."

Twee rechtspersonen
Wat is namelijk het probleem? "Privaatrechtelijk kun je een bedrijf en woning apart verkopen", legt Arvalis-adviseur Eric Zegers uit. "Maar op het gebied van ruimtelijke ordening kom je in de problemen."

De makelaar geeft aan dat mensen zich moeten realiseren als ze iets verkopen en op een gedeelte blijven zitten, dat het goed onderbouwd en afgebakend is. Ook moeten ze zorgen dat ze het eigendom aan derden kunnen verkopen.

Gigantische loods
Waar de adviseurs van Arvalis nu ook mee te maken krijgen zijn klanten die meedoen aan de opkoopregeling. "Ze moeten dan het bedrijf slopen, maar veel boeren willen een gigantische loods terugbouwen. Dan komt de vraag waar de loods voor gebruikt gaat worden. Het antwoord is dan vaak: 'Ga ik verhuren'", zegt Eric Zegers. Maar hij denkt dat het uiteindelijk geen goede richting is. "Het is naar de toekomst toe lastig om te verkopen. Een locatie met een woonbestemming is veel gewilder dan een locatie met een bedrijfswoning en grote loods."

Zo ziet Welte bijvoorbeeld dat een loods verhuurd wordt, en in het bestemmingsplan staat dat er agrarische activiteiten moeten plaatsvinden. "Zo ken ik een voorbeeld waar een producent van materialen in een loods zit. Het zijn allemaal huurders die niets van doen hebben met de agrarische tak. Dat is iets wat niet helemaal klopt."

Apk-keuring
Eén van de adviezen is om zo nu en dan een ruimtelijke ordening specialist te laten kijken naar de huidige situatie. "Zie het als een apk-keuring van je bedrijf", zegt makelaar Welte. "Dus hoe zit het met het bestemmingsplan, voldoe ik nog aan de milieuvergunning, welke milieuregels zijn er, en wat is de laatste stand van zaken? Dan ben je de komende vijf jaar klaar en voorkom je ellende. Daarbij is de milieuvergunning een ondergeschoven kindje, en wordt er luchtig over gedaan. Als het goed is, is het goed. Maar laat het een keer checken."

Het is volgens de adviseurs ook goed om een stappenplan te maken en te kijken dat wat jouw eigendom is goed afgebakend is. "Als je hebt besloten je bedrijfslocatie te verkopen en de bedrijfswoning apart te houden, richt het dan zo in dat dat mogelijk is en gescheiden blijft. Blijkt daaruit dat het 'm niet gaat worden, dan is het verstandig om het in zijn geheel te verkopen", zegt Welte.

Dialoog
Als iemand al in een situatie zit dat het bedrijf verkocht is en degene zelf in de bedrijfswoning nog zit, dan is het volgens Welte vooral een kwestie van het dialoog voeren met de medecompagnon. "Geef op tijd aan wat het probleem is. En probeer er samen uit te komen."

Ook is het volgens Zegers aan te raden om mensen in te schakelen die verstand hebben van het buitengebied. "Wij zijn vooral in het buitengebied actief." Welte voegt toe om een gesprek met een makelaar te hebben. "Een woningmakelaar heeft weinig met vastgoed te maken. Ze verkopen dan snel een woning en hebben de kennis en kunde niet met deze situaties. Arvalis is hier wel bekend mee." Zegers: "Wij zorgen voor een goede voorlichting om toekomstige problemen te voorkomen."

Voor meer informatie:
Arvalis
Steegstraat 5
6041 EA Roermond
Tel: +31 (0)475 355 700
info@arvalis.nl
www.arvalis.nl

Publicatiedatum: