Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Geert Baecke, Tino's Fruit:

"Met asperges is amper te werken door prijzen die door het dak gaan"

Tholen - De start van het Belgisch aspergeseizoen loopt nog niet zoals menig handelaar graag had gezien. Er wordt altijd reikhalzend uitgekeken naar dit seizoensproduct bij uitstek, maar vooralsnog liggen de prijzen op een zeer hoog niveau. "We werken momenteel met aankoopprijzen, waarmee gewoon niet in groten getale te werken valt", vertelt Geert Baecke van Tino's Fruit op de eerste dag van maart.

"We bieden het natuurlijk wel aan, maar in plaats van 1500 tot 2000 kilo per dag, zoals andere jaren, zitten we nu op 300 tot 400 kilo per dag", zo vervolgt de zaakvoerder uit het Vlaamse Knokke-Heist. "De aankoopprijzen liggen op het moment op zo'n 17 euro, dus dan moet je ze geschild verkopen voor 18 of 19 euro. Geen restaurant wil het voor die prijzen op zijn kaart zetten. Ter vergelijking: vorig jaar was het veel warmer en zaten we met prijzen van rond de 10 euro. Dat maakt het veel interessanter."

"Ik heb, ook vanuit Nederland, begrepen dat er vanaf maandag wel wat meer aanbod komt. In Mechelen zag ik ook al dat er iets meer aanbod was dan maandag. Het lijkt erop dat het dus wel gestaag op gang komt en de prijzen lichtjes zullen dalen de komende twee weken, maar erna dient zich een nieuw probleem aan."

Pasen valt vroeg
Of eigenlijk een combinatie van twee problemen, stelt Geert. "Aan de ene kant valt Pasen dit jaar in het weekend van 1 april, wat vroeg is. Aan de andere kant zouden we voor die tijd overgegaan moeten zijn van de serres naar vollegrondsasperges onder doek. Echter kon men door de vele regenval het land niet, of op een later tijdstip, op om de doeken te plaatsen. Daardoor zal er over zo'n 3 weken een gat in de aanvoer ontstaan, verwacht ik. Dat valt nu precies samen met de aanloop naar Pasen, waarbij de vraag in Vlaanderen normaliter ontploft."

Voor Geert zijn het dus schommelende weken met de start van de asperges. "Nu heel hoog, dan weer even iets omlaag en dan weer hard de hoogte in. Daarna zal de druk wel wat weggenomen worden. De prijzen blijven traditiegetrouw hoog tot Pasen, maar erna zakt het altijd ook snel. De vraag ebt wat weg en de prijzen gaan vaak weer door de helft. Kijk, aan het einde van de rit komt het wel gewoon goed met het seizoen, hoor. Nu betaal je een maand meer dan andere jaren en na Pasen betaal je weer minder dan andere jaren. Uiteindelijk blijft de verkoop in zijn geheel vaak wel gelijk. Het is alleen een uitdaging dat alles nu eigenlijk precies verkeerd valt qua tijdstip."

Krappe marges
De uitdagingen beperken zich voor Tino's Fruit daarentegen niet alleen tot de asperges. De groothandelaar ziet dat alles momenteel duur blijft. "Het valt en staat eigenlijk met het weer. Vorig jaar was er al veel meer aanbod, maar producten als de bloemkool komen simpelweg moeilijk op gang. Dit zien we in veel producten en straks als het mooi weer is, komt alles gelijk in één keer op de markt, waardoor de prijzen kelderen. Voor het moment zitten we echter met prijzen die toch al snel 30 tot 40 procent duurder zijn dan vorig jaar."

En die weerspiegelen zich voornamelijk in de marges, zo legt Geert uit. "Ik durf gewoon niet te veel te vragen. Als je kijkt naar aardbeien: die gingen vandaag voor 7 euro per bakje. Als ik dan alles moet doorberekenen, zit je aan 10 euro voor een bakje aardbeien. Als ik dat van mijn klanten vraag, slaan ze me neer. Ik moet dus wel met minimale marges gaan werken, waardoor verdienen er bijna niet meer in zit. Tel daarbij op dat de personeelskosten in België in 2024 weer met 12 procent zijn gestegen en er blijft weinig over onder de streep. Ik verdien in ieder geval zeker niet 12 procent meer om het te compenseren. Begrijp me niet verkeerd, ik wil ook geen prijzen van 2 euro. Alleen iedereen moet eraan kunnen verdienen. Dat is toch het doel. Ach, het is hopen dat het snel goed weer wordt. Dat kan alles redden. Er komt meer aanbod en de mensen grijpen sneller naar een mooi product. We wachten het af."

Voor meer informatie:
Geert Baecke
Tino's Fruit
Sluisstraat 55-57
8300 Knokke-Heist, België
+32(0)50 612201
geert@tinos.be
www.tinos.be