Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Maximaliseer tomatenteelt door mee te telen met het licht

Om te anticiperen op het tekort aan natuurlijk licht tijdens de winterperiodes wordt in de belichte tomatenteelten veelal aan een lagere stengeldichtheid aangeplant dan waarmee er in de zomer geëindigd wordt. Een te hoge stengeldichtheid kan namelijk een vlotte afrijping verhinderen en is bijgevolg funest voor de kwaliteit van de tomaten. Zelfs met extra belichting kan vaak nog onvoldoende energie gedoseerd worden. Volgens Simon Craeye van Inagro moeten telers zich hier bewust van zijn. Gelukkig kan teelttechniek een oplossing bieden, zo deelt hij in een artikel van Proeftuinnieuws. Hieronder een korte versie van dat verhaal.



Stengeldichtheid verhogen op basis van het licht
Door geleidelijk aan zijscheuten te laten groeien kan men de stengeldichtheid langzaam verhogen. Dit geeft het gewas de kans om mee te groeien met het beschikbare licht. Maar belangrijk is om een goede balans te vinden. Sommige rassen groeien anders dan andere en een te weinig aan stengels bij deze soorten kan leiden tot minder lekkere vruchten. Zaadhuizen kunnen hier zeker ook advies in geven.

Tips voor een succesvolle teelt
Om het gewas in balans te houden is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren zoals ras, plantbelasting, bladmassa en energie-input, en op basis hiervan de beste stengeldichtheid te bepalen. Zowel een uitgekiende snoeistrategie als een kostenefficiënte belichtingsstrategie op maat van de teeltdoelstelling is voor het slagen van een winterproductie essentieel.

Door deze teelttechniek toe te passen kan een goede balans gevonden worden tussen licht en stengeldichtheid, wat resulteert in een hogere opbrengst en betere kwaliteit tomaten.

Het volledige artikel is in Proeftuinnieuws gepubliceerd.

Voor meer informatie:
Inagro
Ieperseweg 87
8800 Rumbeke-Beitem, België
Tel: +32 (0)51 27 32 00
info@inagro.be
www.inagro.be

Publicatiedatum: