Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Siciliaanse Naturè mikt op Midden- en Oost-Europese markt

"Vraag naar tomaten vertraagt, andere kasgroenten in de lift"

"Daar waar regio's niet zelfvoorzienend zijn, springen andere in de bres", zegt Giuseppe Morreale, eigenaar van de Siciliaanse groente- en fruithandelaar Naturè. De exporteur is actief in een groot deel van Midden- en Oost-Europa, maar ook daarbuiten, met druiven in de zomer en tomaten in de winter.

Giuseppe Morreale (Klik hier om de volledige fotoreportage te bekijken)

De teelt van Giuseppe bevindt zich in de streek tussen Vittoria en Mazzarrone, waar kasgroenten en druiven worden geteeld.

Vittoria cherrytomaat

Volumes en markten
Naturè exporteert 6.000 ton groenten en fruit per jaar. De belangrijkste bestemmingen zijn Roemenië (vooral de groothandelsmarkten van Boekarest, Timisoara en Craiova), Polen, Hongarije, Kroatië, Servië, Tsjechië, Slowakije, Montenegro en Albanië.

Morreale toont een rode druif. In de winter ligt de focus op tomaten, in de zomer op druiven.

"De belangrijkste bestemming is Boekarest. De reis duurt twee tot drie dagen met een vrachtwagen, uiteraard gekoeld. Alle goederen komen er aan bij het bedrijfsplatform van Naturè, waar losse producten eventueel verpakt kunnen worden. Van daaruit worden de groenten en fruit gedistribueerd naar andere bestemmingen of naar klanten in de regio. Terwijl de verpakkingen voor de groothandelsmarkten zeer divers kunnen zijn, vereist de Roemeense retail groenten en fruit in kartons van 5 kilo en in trays van 500 gram. We kunnen aan alle wensen voldoen."

"We zijn al enige tijd bezig met de afzet van groenten, met name tomaten. We hebben cherry- en datterinotomaten in het assortiment, maar ook pruimtomaten, ronde trostomaten, Coeur de Boeuf, langwerpige tomaten en vleestomaten. We hebben ook komkommers, lange, ronde, paarse en graffiti-aubergines, licht- en donkergroene courgettes, maar ook met gele schil op verzoek, halflange paprika's, puntpaprika's en in mindere mate friggitello-paprika's."

De verwerking
"Een deel van de verwerking vindt direct plaats in de teeltbedrijven die de instructies van Naturè volgen qua maatvoering en typologie. De druiven worden direct op het veld verpakt."

De taak van Giuseppe Morreale en zijn medewerkers is het controleren van de kwaliteit in het magazijn. Elke partij wordt onderworpen aan een visuele check-up en gecontroleerd op de naleving van de MRL's. "Voor de goede kwaliteit willen we onze betrouwbare leveranciers bedanken, met name Box 29 (Il Quadrifoglio) van Gino Puccia op de groothandelsmarkt van Vittoria."

Morreale deelt ook de huidige prijzen mee van groenten uit Vittoria (prijs per kilo): cherrytomaten € 1,50-1,80, datterinotomaten € 1,30, ronde gladde trostomaten € 1,40-1,80, ronde aubergines
€ 1,20-1,50, paarse aubergines € 1,80, graffiti-aubergines € 1,80, lange aubergines € 1,70, gele en rode paprika's € 2,40, friggitello-paprika's € 2,50, komkommers € 1,40 en courgettes € 2,50. "De verkoop van tomaten loopt momenteel minder vlot, terwijl de andere kasgroenten een goede vraag genieten."

Oorlog en... speculatie?
"Omwille van de blokkade van het Suezkanaal kunnen we van alles verwachten, met prijsverhogingen voor energiebronnen en grondstoffen die in de tuinbouw worden gebruikt. We hopen vooral dat speculanten geen kans krijgen om de economieën van burgers over de hele wereld een klap toe te dienen."

Voor meer informatie:
Giuseppe Morreale
Naturè Srl
Tel: +39 334 9153935 (Italië)
naturesrl@yahoo.com

Publicatiedatum: