Tholen - Nu heeft u niet vandaag nog 100 bedden en matrassen nodig, maar op een dag is het zover en waar ga je dan naartoe? “Er zijn enkele grote, voor de hand liggende namen, en logischerwijs vragen mensen daar offertes op. Die zijn vaak zo scherp dat ik het daar niet voor kan doen, maar, zo heb ik al meermaals meegemaakt, na een paar jaar komen ze toch terug. Want mijn bedden en matrassen zijn onverwoestbaar en de markt weet dat.”


Rob Boogert tussen zijn matrassen

We spreken Rob Boogert van Stapelbed.com, die met zijn webshop een grote klantenkring voorziet van nieuwe en tweedehands matrassen, bedden en eigenlijk zo’n beetje alles wat een basic maar degelijk en fatsoenlijk onderkomen voor seizoensmedewerkers behelst. De land- en tuinbouw is een grote opdrachtgever en met name in het fruit moeten soms voor slechts enkele dagen of weken plots tientallen of zelfs honderden medewerkers worden ondergebracht.

In bedden en matrassen zijn er feitelijk twee smaken: basic en luxe. Bij dat laatste denke men bijvoorbeeld aan hotels en de particuliere markt, en hoewel Stapelbed.com ook hierin actief is, ligt de focus in de praktijk vooral op dat eerste. En daarin is de ondernemer, zo kan gesteld worden, succesvol. Klanten waarderen de degelijkheid, de bedden zijn met een paar klikken in elkaar te zetten en te stapelen en, niet onbelangrijk, ‘mode’ is van weinig belang. De collectie verandert hoegenaamd niet, nieuwe exemplaren zijn altijd en overvloedig voorradig.

Eigen matrassenfabriek
Rob begon ooit met een ‘dumpzaak’ en een neusje voor handel kan hem niet ontzegd worden. Toen alweer lang geleden, halverwege de jaren ’80, de dienstplicht werd opgeheven en defensie 130.000 matrassen van hand deed, kocht hij ze allemaal. En een hoop van de (stapel)bedden bovendien, die hij in de jaren daarop ook allemaal weer wist te slijten.

Sinds die tijd is er het nodige veranderd. De dumpzaak heeft hij nog altijd, maar met Stapelbed.com heeft Rob ook een goedlopende online winkel opgezet. Ook is er een grote showroom bijgekomen en de matrassen zijn op zichzelf komen te staan in die zin dat men zelf een eigen matrassenfabriek heeft. “Ik nam daar altijd mijn matrassen af, maar enkele jaren geleden kwam de fabriek in financiële moeilijkheden. De kans deed zich voor hem over te nemen en dat hebben we toen gedaan.”

De bedden van nu heeft Rob zelf ontworpen en laat hij produceren in een fabriek in Oekraïne, zoals ook verschillende andere producten als lockerkasten en rolkasten voor onder het bed. In de matrassen is er over de jaren heem nog het meest veranderd. Zo zijn er veel strengere eisen gekomen waar het product aan moet voldoen. “Matrassen moeten tegenwoordig brandvrij en incontinentiebestendig zijn (d.w.z. hygiëne-proef, dus voorzien van vochtafstotende stof en ademende moltons), en ook moet deze gegarandeerd vrij zijn van wantsen, mijten en vlooien. Dat heeft de productie er niet makkelijker op gemaakt, maar doordat we voortdurend geïnvesteerd hebben en de productie volledig in eigen hand hebben, kunnen we aan alle eisen voldoen.”

Hoe het allemaal zo gekomen is had Rob, toen hij in een grijs verleden zijn werkzame leven aanving, niet kunnen bevroeden. "Het groeit vanzelf. Je plant ergens een zaadje en dan staat er na een paar jaar ineens nóg een bedrijf. Je moet wel hard willen werken en dat is niet altijd makkelijk, maar als je dat accepteert kun je een goede zaak hebben én een fijn gezin.”

Voor meer informatie:
Rob Boogert
Stapelbed.com
Tel. 071-5230184
https://www.stapelbed.com/