Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aangepast teeltplan geeft extra druk op de ketel in roerige historische druiventeelt

Eind vorig jaar kwam Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck in lokale Westlandse media veel in het nieuws, en niet bepaald positief. Reden voor het bestuur om op de eigen website uitgebreid het eigen verhaal te delen. Voor wie de huidige situatie beter wil begrijpen is enig inzicht nodig in de lange weg die Sonnehoeck heeft bewandeld, stelt men in het stuk waarin men zegt 'uit respect voor de trouwe vrijwilligers' niet op de gepubliceerde artikelen in te willen gaan. "Gedane zaken nemen geen keer."

Astronomische prijsstijgingen
In het stuk komt onder meer naar voren dat ook de druivenkwekerij geraakt is door de energiecrisis. Sonnehoeck is van oudsher gestookt. Eerst op steenkool, later op olie en in 1973 werd overgestapt op gas. De kwekerij draaide mee op een naastgelegen tomatenteeltbedrijf, totdat dat bedrijf in 2010 werd gesloopt om ruimte te maken voor nieuwbouw.

Sonnehoeck had sindsdien een particuliere gasaansluiting met de bijbehorende gasprijzen. "Die waren voor tuindersbegrippen al enorm! Maar nadat het energiecontract afliep, in dezelfde maand dat Geo (van Leeuwen, voormalig eigenaar red.) overleed, kreeg Sonnehoeck met astronomische prijsstijgingen te maken."

In 2023 werd een aangepast teeltplan gevolgd. "Het aangepaste teeltplan heeft dit seizoen geleid tot grote druk op de vrijwilligers die in de teelt actief zijn", stelt men. De arbeid die bij de teelt komt kijken kon minder goed gespreid worden. En de druk, zo blijkt het uit stuk, was al groot, ook vanwege bestuurlijke onrust.

Het bestuur van Stichting Monument Sonnehoeck, een andere stichting dan de opgeheven Stichting Historische Druivenkwekerij Sonnehoeck, zoekt geïnteresseerden 'om Sonnehoeck weer tot een succes te maken', waaronder een druiventeler, eventueel in spe.

Eind november wethouder Van Staalduinen weten een lichtpuntje te zien. Dat meldde de WOS.

Bron: Sonnehoeck / WOS

Publicatiedatum: