Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voormalig komkommerteler projectleider groot project energietransitie

Robert Bergenhenegouwen is onlangs gestart als inhoudelijk projectleider RE-Greenhouse bij Greenport West-Holland. Hij werkt aan het data-vraagstuk binnen de energietransitie, samenhangend met het EnergieAkkoord. RE-Greenhouse is een nieuw Interreg Noordwest-Europa project dat tot doel heeft de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie in de glastuinbouw te versnellen.

RE-Greenhouse
RE-Greenhouse brengt 11 partners uit vijf NWE-landen (BE, FR, DE, LU, NL) samen. Ze zijn allemaal expert op een bepaald gebied met proefkassen die een specifieke hernieuwbare energiebron gebruiken. Een hoog potentieel voor het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in de kassensector blijft onbenut omdat expertise over veelbelovende hernieuwbare energiebronnen achter grenzen opgesloten zit. Vaak hebben telers geen tijd, middelen en kennis om beslissingen te nemen.

De projectpartners van RE-Greenhouse willen deze uitdaging gezamenlijk aanpakken door expertise uit te wisselen en verschillende grensoverschrijdende acties op te zetten. 11 multidisciplinaire en complementaire partners zetten zich in voor een gemeenschappelijk doel: het versnellen van de opname van hernieuwbare energiebronnen in kassen.


Robert Bergenhenegouwen

Komkommerteler
Robert was jaren komkommerteler. Sinds 2011 legt hij zich toe op IT en automatisering. Zo werkte hij als Proces en Informatiemanager bij Koppert Biological Systems. Binnen Greenport West-Holland zal Robert zich bezighouden met de energietransitie. "De energietransitie en data zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het één kan niet zonder de ander", vertelt Robert. "Om goede beslissingen te nemen, heb je data nodig. Dat geldt niet alleen voor telers, maar ook voor bijvoorbeeld overheden, netbeheerders en kennisinstellingen."

Europese beslissingstool
Onlangs startte het Interreg-project RE-Greenhouse, waarvan Greenport West-Holland één van de partners is. Robert zal zich binnen dit project bezighouden met de ontwikkeling van een Europese beslissingstool op het gebied van energie. "De energietransitie draait enerzijds om technologie, zoals warmtenetten en geothermie. Maar vaak zijn er ook andere partijen betrokken. Denk aan de omwonenden en overheden. Om samen stappen te zetten heb je data nodig over het verbruik: wie gebruikt wat, hoe kun je dat verbruik optimaliseren enzovoorts."

Bezoeken
De zes technologieën voor hernieuwbare energiebronnen zijn zonne-energie, warmtenet, restwarmte, pelletverwarmingssysteem, houtverwarmingssysteem en biogas. De gegevens die uit de pilotopstellingen worden verkregen, samen met informatie van stakeholderconsultaties en historische gegevens, zullen worden gebruikt om een open beslissingshulpmiddel te ontwikkelen. Die wordt gebruikt voor de stroom, productie, consumptie en opslag van hernieuwbare energiebronnen in kassen. Er worden bezoeken aan de pilotsites georganiseerd om telers en belanghebbenden te informeren, te inspireren en te stimuleren om over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen.


RE-Greenhouse richt zich op zes veelbelovende technologieën voor hernieuwbare energiebronnen

Energiebeslissingshulpmiddel voor kasbeheerders
Het 'Beslissingsinstrument voor hernieuwbare energiebronnen voor kassen' moet bepalen welke hernieuwbare energiebronnen mogelijk en geschikt zijn voor specifieke kasteelt. Het moet eenvoudige technische en economische opties bieden. Het instrument zal breed worden aangeboden in België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland via een internationale open oproep. Er zullen op locatie demonstratiebezoeken en gerichte trainingen worden georganiseerd om de adoptie en acceptatie van het instrument te vergroten. Op die manier worden telers ondersteund bij de noodzakelijke overgang naar hernieuwbare energiebronnen.

RE-Greenhouse
RE-Greenhouse is een project gefinancierd door Interreg Noordwest-Europa, Het RE-Greenhouse-project is officieel gestart op 22/11/2023 en zal vier jaar lopen. Het consortium bestaat uit 11 partners in vijf NWE-landen (BE, FR, LU, NL): Inagro (BE), Boerenbond (BE), FarmTech Society (BE), Vegepolys Valley (FR), CTIFL- Interprofessioneel Technisch Centrum voor Fruit en Groente (FR), Astredhor (FR), IFSB- Opleidingsinstituut voor de Bouwsector (LU), Greenport West-Holland (NL), De Haagse Hogeschool (NL), Warmtenet Westland (NL), Trier University of Applied Sciences – Ifas- Instituut voor Toegepaste Materiaalstroombeheer (DE).

Subsidie
Het project wordt gecoördineerd door Inagro en ondersteund door een subsidie van €2,3 miljoen van het Interreg Noordwest-Europa programma. Het doel van RE-Greenhouse is om de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energieproductie in Noordwest-Europese-kassen te versnellen.

Bron: LinkedIn

Publicatiedatum: