Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dwangsom tegen tomatenverpakker afgeschoten door rechter

Een inmiddels failliete teler en verpakker van snoeptomaten heeft met succes een aan hem opgelegde dwangsom van de gemeente aangevochten. Die dwangsom kwam er na klachten van de buurman, omdat de teler meer dan de toegestane 10% aan niet zelf geteelde tomaten zou verpakken. Daarmee zou sprake zijn van overtreding van het bestemmingsplan.

De rechter schoot dit voorjaar tijdens behandeling van de zaak gaten in het betoog van de gemeente en de opgelegde last onder dwangsom voor de periode 1 januari 2021 tot en met 27 oktober 2021.

De onderbouwing voor de dwangsom, maximaal 250 duizend euro, is onvoldoende, oordeelt de rechter. De onderbouwing is namelijk gebaseerd op een schatting die het bedrijf zelf opgaf. Het is niet vastgesteld dat het in 2021 ook daadwerkelijk ging om 500.000 kilo aangekochte tomaten op een totaal van 4 miljoen.

De zaak, die in het najaar van 2022 al het nieuws haalde, is van belang voor de afhandeling van het faillissement van Tas Tomaten.

De uitspraak van de Rechtbank Den Haag is op 3 mei gepubliceerd.