Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Storm brengt negatieve stroomprijzen terug

De gasprijs is deze week tussen pakweg 32 en 36 euro per megawattuur in het geval van het TTF-januaricontract. De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt bijna net zo laag, dankzij stormachtige wind. De dagprijs komt vrijdag uit op ruim 39 euro per megawattuur. Vannacht werd een reeks negatieve uren gerealiseerd.


TTF-gasprijs contract 'januari 2024' t/m 21 december 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers.

Met temperaturen rond de tien graden Celsius zou je het 'warm' kunnen noemen. In een nieuwe energie-update spreekt AgroEnergy dan ook de verwachting uit dat met de laatste week van het jaar voor de boeg de vulgraad bij de start van het nieuwe jaar nog steeds hoger ligt dan een jaar geleden het geval was.


Update gasleveringszekerheid vanuit het ministerie van EZK, 22 december 2023

De gaswinning in Groningen is met ingang van 1 oktober van dit jaar gestopt. Slechts in bijzondere situaties, zoals extreme kou, wil de staatssecretaris tijdelijk en beperkt gas kunnen winnen. Het gaat dan om het tijdelijk opstarten van een of meer productielocaties en het op de waakvlam brengen als zeer strenge kou is voorspeld. De Groningse overheden vinden dit scenario onduidelijk en innerlijk tegenstrijdig en de Groninger Bodem Beweging vindt dat er onder geen enkele omstandigheid meer gas uit het Groningenveld mag worden gewonnen.

De Raad van State gaf de staatssecretaris gelijk. De staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat hoeft de gaswinning uit het Groningenveld in de periode van oktober 2023 tot oktober 2024 niet onvoorwaardelijk op nul te stellen.

Vanaf 2 januari pakken we de draad met de energie-updates op dit kanaal weer op. Fijne feestdagen!