Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tsjechië vergemakkelijkt bouw van agrivoltaïsche projecten

Het Tsjechische Lagerhuis heeft een amendement goedgekeurd dat de bouw van agrivoltaïsche systemen in het hele land mogelijk maakt. Dit amendement maakt de ontwikkeling van agrivoltaïsche projecten mogelijk zonder dat er wijzigingen nodig zijn in de bestemming van het land of bestemmingsplannen.

Jan Krčmář van de Czech Solar Association benadrukte het belang van deze wijziging, die in contrast staat met eerdere beperkingen die de installatie van zonne-energiesystemen op land- en tuinbouwgrond verboden zonder een wijziging in de bestemming. De wijziging bepaalt ook dat agrivoltaïsche systemen niet meer dan 10% van de totale oppervlakte van een teeltbedrijf mogen innemen en beperkt de toepassing van agrivoltaïsche systemen in eerste instantie tot boomgaarden, hopgaarden en wijngaarden, waarbij verticale systemen op velden gedurende een proefperiode worden uitgesloten.

In tegenstelling tot sommige Europese landen legt de Tsjechische regelgeving geen minimum landbouwopbrengst op voor teeltbedrijven met agrivoltaïsche installaties. Het land is getuige van de installatie van 1 GW aan nieuwe PV-installaties in 2023, wat de totale zonnecapaciteit brengt op bijna 3,5 GW tegen het einde van het jaar, met meer dan 170.000 zonne-energie-installaties aangesloten op het net.

Bron: pv-magazine.com

Publicatiedatum: