Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Waar kunnen we elektriciteit kwijt?

Vandaag geen nieuw elektriciteitsrecord bij het uitblijven van negatieve uurprijzen. Aan de reeks van vijf dagen komt een einde. Wel zijn de EPEX-uurprijzen ook donderdagmiddag laag en liggen ze op bijna 0. De gemiddelde dagprijs komt uit op 68 euro per megawattuur.

De lage elektriciteitsprijzen zijn het gevolg van een overaanbod aan zon- en windenergie. Dusdanig veel dat Nederland het niet kwijt kan en er de afgelopen dagen ook bronnen afgeschakeld zijn. Het is iets waarop hoogleraar energietransitie Martien Visser op social medium X wijst. Dinsdag werd zelfs tot wel 65% van alle opwek van windenergie op land afgeschakeld.

In de landen rond Nederland zijn er vanmiddag nog wel negatieve uurprijzen te zien, bijvoorbeeld tussen 13-14 uur, zo leert data van Nord Pool Group.

En nog meer data, waaruit blijkt hoe in Europa het aantal negatieve uren oploopt en 2024 voorlopig op recordkoers ligt. EnAppSys Energy Insights wijst erop.

Met de groei van de opwek is er steeds meer aandacht voor opslag, middels batterijen, en ook zou het mooi zijn als de elektriciteit in waterstoffabrieken gepompt kan worden. Deze week is er in Rotterdam een waterstofbeurs, waar onder meer een internationale waterstofgids is uitgereikt vol 'kennis en inspiratie'.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft een nieuwe update over de oliemarkt gedeeld met een rapport over de maand mei. De vraag naar olie wordt weer iets lager ingeschat dan afgelopen maand.

Op 4 juni 2024 opent een nieuwe subsidie voor kleine innovatieprojecten die voor grote veranderingen kunnen zorgen in de energiesector, deelt RVO. De subsidie is bedoeld voor kleine bedrijven, zoals start-ups, die ideeën hebben die opwek van hernieuwbare (duurzame) energie op zee en land slimmer, betaalbaar, schoner en veiliger te maken. De innovaties moeten uiterlijk in 2034 op de markt komen.